Hreanul, un condiment cu proprietăți medicinale
Antibacterian, anticancerigen, fortificant, hreanul este una dintre acele legume uitate ale căror proprietăți curative merită să fie mai bine cunoscute.
Numit și „muștar german” datorită gustului său puternic înțepător, hreanul înseamnă literalmente „rădăcină puternică”. Această rădăcină cu frunze lungi și flori albe sau galbene este originară din Europa de Est. Apare în relatarea Exodului și de atunci a fost un condiment esențial pentru mesele Paștelui evreiesc. Deși proprietățile sale medicinale erau deja cunoscute de greci și romani, hreanul a căzut treptat în uitare.
Beneficiile hreanului
Cataplasmele de muștar ale bunicilor noastre au fost înlocuite treptat cu antibiotice. Și totuși, proprietățile lor de vindecare nu erau mai puțin valoroase. Hreanul este un exemplu perfect. În perioada medievală, acesta era recomandat pentru combaterea reumatismului și a durerilor articulare. Dar și pentru a lupta împotriva scorbutului datorită conținutului său de vitamina C comparabil cu cel al citricelor.
Hreanul este, prin urmare, un condiment ideal pentru întărirea sistemului imunitar.
Un remediu pentru bronșită, sinuzită și infecții ale tractului urinar
Studiile germane au demonstrat eficacitatea hreanului în tratamentul bronșitei, sinuzitei și infecțiilor tractului urinar, datorită prezenței alicinei și sinigrinei, substanțe antibacteriene. Există multe motive pentru a consuma hrean în timpul iernii!
Pe de altă parte, hreanul este compus din alilizotiocianat care distruge anumite bacterii care pot fi contractate prin ingerarea de alimente contaminate, cum ar fi listeria sau stafilococul. Se crede că această substanță are efecte asupra celulelor canceroase. În cele din urmă, consumul regulat de hrean ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Citeşte şi: Flora intestinală: 7 alimente care au grijă de ea
Cum se gătește?
Sezonul lui începe în septembrie și se termină în martie. Trebuie să alegi rădăcini ferme, netede, care vor fi curățate. Inima, prea tare, nu este în general folosită, nici părțile verzi prea amare.
Are un gust picant și piperat. Prin urmare, este destul de utilizat ca condiment și este utilizat în general la prepararea sosului pentru a condimenta felurile de mâncare. Pur și simplu încorporat în smântână proaspătă, înlocuiește minunat muștarul.
Sursa: bioalaune.com
One thought on “Hreanul, un condiment cu proprietăți medicinale”