Arta întâlnirii prin și în destin

Arta întâlnirii prin și în destin

Autor: Mihai Coțovanu, artist plastic

Consider că omul este o operă de artă, și pentru a realiza un portret m-am simțit obligat sa creez o operă de artă.

În urmă cu trei ani, în lumina dulce a dimineții, pictam un peisaj cu teiul din spatele Casei Dosoftei din Iași. Contopite cu frumusețea locului, impresiile momentului se așezau pe pânză prin forme și culori.

Între timp, privirile curioase ale trecătorilor erau tot mai atrase de activitatea mea creatoare.  Probabil că rar mai văzuseră un pictor în pleinair. Trebuie să mărturisesc că atmosfera peisajului în care m-am transpus îmi crease o stare creativă mistică, transpusă în pânza din fața mea. Chiar acest fapt cred că a magnetizat trecătorii care se opreau să privească.

După un timp, am sesizat că in spatele meu stă o persoana, iar când am întors capul am fost uimit să văd o tânără cu zâmbet strălucitor și cu ochi luminoși, parcă fascinați de frumusețe. Cu glasul sufletului șoptit mi s-a adresat entuziast: „Dumneavoastră ar trebui să fiți pe toate panourile publicitare”, a exclamat ea. A urmat un mic dialog despre artă, după care și-a exprimat dorința de a vedea mai multe tablouri ale mele. După un timp a urmat o vizită la atelier, așa încât a putut să-și facă o impresie, o imagine de ansamblu despre colecția mea de pictură. A dat curs, cu mult entuziasm, și invitațiilor pe care i le-am făcut la vernisajele expozițiilor personale.

Apropierea de pictură i-a trezit până la urmă dorința de a mă ruga să-i fac un portret, dar era încă rezervată, parcă nu-i venea să creadă că-și va împlini acest vis. Pentru orice înfăptuire este un timp. Ei bine, momentul a venit, am putut să-i surprind lumina interioară din privire, zâmbetul care m-a magnetizat, acea atitudine de detașare. O priveam, iar în mintea mea apărea portretul tinerei fete pictate de Nicolae Grigorescu – portret ce poate fi admirat la Muzeul Național de Artă al României. Cu această impresie am început să-i pictez portretul domnișoarei Alexandra Stroie, o lucrare pe care am pictat-o sub influențele plastice, cromatice și compoziționale ale idealismului artistic exprimat în pictura lui Jean-Baptiste-SiméonChardin, Johannes Vermeer sau Rembrandt.

Consider că omul este o operă de artă, și pentru a realiza un portret m-am simțit obligat sa creez o operă de artă.

De acelaşi autor: Arta, jerfa sau sacrificiu

Am scris aceste rânduri la sugestia domnișoarei Stroie, care și-a dorit ca tabloul să fie însoțit și de o poveste. Dorința dv., iată, s-a împlinit, domnișoară. Ea s-a așezat în durată pe pânza care susține pictura cel puțin opt secole de-acum încolo.

Cred că destinul acestui tablou își va urma drumul in timp, iar tânăra domnișoară va avea ocazia să fie admirată de iubitorii de artă. Mărturisesc că toate aceste cugetări m-au însoțit cât timp am pictat, pe tot parcursul  desăvârșirii acestei lucrări de artă. Va mulțumesc, domnișoară, pentru grațiosul gând exprimat atunci când v-am întâlnit , întrucât am primit frumoase daruri în actul creației.

www.mihaicotovanu.ro

2 thoughts on “Arta întâlnirii prin și în destin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *