Importanţa biologică a iodului în organismul uman
Iodul este un microelement, care ajuns în organism se acumulează predominant în glanda tiroidă şi acolo este încorporat în structura hormonilor tiroidieni.
Aceşti hormoni sunt indispensabili pentru dezvoltarea sistemului nervos central la făt, nou-născut, sugar şi copil mic, astfel în cursul sarcinii şi alăptării este necesar un aport corespunzător de iod la mamă. Totodată, contribuie la dezvoltarea normală în timpul pubertăţii. Prin urmare la aceste grupe populaţionale asigurarea aportului adecvat de iod este absolut necesară, dar este importantă şi în populaţia generală. Necesarul zilnic de iod este aproximativ 100-200 micrograme, în funcţie de vârstă.
Legumele şi fructele crescute în regiunile noastre au conţinut redus de iod, doar alimentele de provenienţă marină (peşte, alge, fructe marine) sunt bogate în iod. Astfel utilizarea sării iodate are drept scop suplimentarea necesarului de iod, pentru a preveni deficitul de iod, şi ca urmare se indică pentru întreaga populaţie. Din punct de vedere practic e bine de ştiut, că sarea iodată se păstrează/depozitează în loc uscat. Iodul se degradează în mediul umed, iar în momentul consumării, sarea nu va mai conţine concentraţia prevăzută de iod.
Ce se întâmplă cu iodul la temperaturi ridicate?
Un alt aspect important este faptul că iodul se dezintegrează la temperaturi înalte, astfel dacă se adaugă la mâncare de la începutul gătirii alimentelor se pierde acest microelement preţios în timpul fierberii. Prin urmare, se recomandă adăugarea sării iodate la sfârşitul gătirii, când mâncarea este gata preparată.
Consumarea sării iodate de către populaţie este în general îndicată, în schimb recomandarea preparatelor multivitaminice şi a suplimentelor nutritive cu conţinut de iod intră în competenţa endocrinologului. Astfel, pe de o parte consumul sării iodate în multe cazuri nu acoperă necesarul de iod la femeile gravide, în timpul lactaţiei, precum şi la copiii aflaţi în pubertate, şi se indică suplimentarea cu preparate de iod.
Pe de altă parte, aceste preparate şi suplimente pot fi dăunătoare în anumite circumstanţe. De exemplu, se contraindică în hipertiroidie, tiroidite autoimune (cum ar fi boala Hashimoto), şi guşi nodulare.
În concluzie, iodul este un element important în dezvoltarea organismului uman şi menţinerea sănătăţii, dar trebuie să fim conştienţi de posibilele pericole legate de utilizarea necorespunzătoare a acestuia.
Citeşte şi: Deviaţiile genunchiului
One thought on “Importanţa biologică a iodului în organismul uman”