Sindromul de intestin iritabil, 10 sfaturi dietetice care te pot ajuta

Sindromul de intestin iritabil, 10 sfaturi dietetice care te pot ajuta

Durere, constipație sau diaree? Remediul pentru sindromul de intestin iritabil este în farfurie: mai puțini factori agresivi, mai mulți factori de protecție. Colopatia este jenantă, mai ales că medicamentele oferă doar alinare temporară.

Umple fiecare farfurie 2/3 cu legume

Principala armă de luptă cu sindromul de intestin iritabil sunt legumele. Legumele crude sau fierte sunt pline de fibre, vitamine și minerale care îmbunătățesc tranzitul și hrănesc flora intestinală benefică.

Mănâncă fructele în afara meselor

Astfel te bucuri de beneficiile lor nutriționale şi eviţi fermentațiile responsabile de gaze. Limitează-te la două, trei fructe pe zi, doar coapte.

Elimină cafeaua

Cafeaua este un agresor care trebuie evitat – sau chiar eliminat – în caz de diaree sau scaune moi. Putem să o îl înlocuim cu cicoare, o infuzie de rooibos sau ceai digestiv (disponibil în magazinele naturiste).

Consumă cereale fără gluten

Sindromul de intestin iritabil poate fi favorizat de intoleranță la gluten (fără a suferi de boală celiacă), o proteină care se găsește în principal în grâu. Pastele, pâinea și alte produse obținute din făină obișnuită, să le înlocuim cu quinoa, orez brun, hrișcă. Ffurnizează carbohidrați, vitamine și minerale asimilate lent și, mai ales, fibre benefice pentru tranzit.

Pune anumite leguminoase la umflat

Bogate în fibre, vitamine și minerale, lintea, mazărea, năut și fasolea uscată sunt benefice pentru digestie cu o condiție. Înainte de a le găti, să le înmuiați peste noapte sau, mai bine, să le germinați timp de 2 până la 5 zile în apă ușor mineralizată pentru a facilita digestia substanțelor care provoacă gaze.

Consumă pește în loc de carne

Găteşte în special peștii mici, uleioși, cum ar fi sardinele, macroul. Bogaţi în acizi grași omega-3 cu proprietăți antiinflamatorii, aceștia trebuie să fie prezenţi în meniul nostru mai mult decât produsele din carne.

Adoptă curcuma

Puternic antiinflamator, poate fi un real ajutor in lupta ta cu sindromul de intestin iritabil. Foloseşte cel puțin 1 linguriță pe zi de curcumă diluată în ulei pentru a-i crește disponibilitatea sau proaspătă, rasă, pe care o poţi adăuga la sfârșitul gătitului.

Preferă gătitul blând

Prăjirea, grătarul și gătitul la temperaturi ridicate produc compuși toxici. Treci pe tocană și wok, și mai ales abur. Când termini de gătit, adăugă  condimente, aromate și uleiuri antiinflamatoare (bogate în omega-3: rapiță, nuci, in etc.).

Citeşte şi: Beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor

Siferi de sindromul de intestin iritabil? Mestecă mai mult timp!

Digestia începe în gură! Mestecăm bine astfel încât să sfărâmăm mâncarea și să o îmbibăm cu salivă. Mestecând mai mult, vei simţi senzaţia de saţietate mai repede şi vei mânca mai puțină mâncare.

Înlocuieşte produsele lactate

Lactoza și proteinele din lapte pot fi slab tolerate. Laptele și derivații acestuia (iaurturi, brânză etc.) pot fi înlocuiţi cu sucuri de legume (orez, soia etc.) îmbogățite cu calciu. Dacă acest lucru îmbunătățește digestia, reintroduceţi treptat și în cantități mici, lactatele de oaie și capră. (foto: pexels.com)

Sursa: santemagazine.fr

One thought on “Sindromul de intestin iritabil, 10 sfaturi dietetice care te pot ajuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *