Scatolia, o tulburare asociată cu cauze multiple
Copiii sunt dezordonați, aruncă lucruri, mâzgălesc, lasă urme evidente care nu se pot curăţa uneori şi părinții se gândesc că vor crește într-o zi și totul va reveni la normal. Cu toate acestea părinții sunt într-o mare încurcătură când dezordinea se distinge și copilul pictează cu fecale sau simte o plăcere în a frământă fecalele. “Scatolia” este un termen medical care definește acest act și există o serie de motive pentru care copilul face acest lucru.
Este un subiect inconfortabil și oamenilor nu le place să vorbească despre el, dar este o provocare pe care o întâmpină mulți părinți, îndeosebi la copiii diagnosticați cu autism, ADHD, dizabilitate intelectuală, sau boli mintale (de exemplu: tulburare bipolară, schizofrenie, anxietate) și la copiii care au alte tipuri de traumă (de exemplu: abuz).
Uneori apare la copiii care se dezvoltă în mod normal (neurotipici) fără nici un motiv aparent. Din cauza naturii subiectului, nu există prea multe informații și nici recomandări pentru părinți pentru a-i ajuta să rezolve această problemă.
Există o serie de motive pentru care un copil ar dori să facă acest lucru. Acest comportament este legat de o disfuncţie senzorială, în general. Cu toate acestea, poate avea cauze medicale sau comportamentale. Este important ca părintele să consulte medicul pediatru și să verifice dacă este o problema medicală pentru a trata cauza.
Când o problemă medicală se află în spatele frotiului fecal (scatolia), copilul utilizează comportamentul pentru a comunica că ceva nu este în regulă, actul în sine poate fi o modalitate de a explora problema și de a încerca să atenueze disconfortul fizic.
Scatolia – cauze medicale:
• Infecții parazitare care pot provoca un comportament de săpare rectală;
• Pică, are la baza o tulburare neurologică și se referă la ingestia de produse nealimentare care ar putea fi cauzată de deficiențe nutriționale; mai exact poate fi vorba de scatofagie care înseamnă ingerarea de materii fecale;
• Ecoporeza (constipație cronică) care provoacă disconfort și este ameliorat prin săpare rectală;
• Hemoroizii, sunt sursă de durere și mâncărime în jurul anusului, ceea ce duce la explorare anală și săparea rectală;
• Prolapsul rectal apare atunci când rectul alunecă din poziție și poate fi cauzat de encoporeză prelungită sau tonus muscular redus în podeaua pelvină. Printre simptome se numără incontinența fecală și o senzație de evacuare incompletă a intestinului, ceea ce duce la comportamente de frotiu fecal.
Scatolia – cauze comportamentale:
• Dorința de a întârzia un eveniment pe care vor să-l evite;
• Nevoia de atenție, dacă se simt neglijați.
Scatolia ar putea fi o modalitate prin care copiii testează ce pot realiza, învață să creeze cauza și efectul împreună. Ei știu că un asemenea eveniment poate întârzia ora de somn, plecarea de acasă, întâlnirea cu o persoană anume. Deși nu este foarte plăcut de curățat, important este că părintele să rămână calm si să aibă o atitudine neutră. Dacă copilul dorește să atragă atenția asupra lui și adultul se înfurie, atunci obiectivul a fost atins și în consecință va repeta acțiunea/ comportamentul.
Comportamentul pozitiv merită atenție pozitivă, dar comportamentul negativ are nevoie de o reacție neutră. Este important ca părintele să fie consecvent în reacțiile sale pentru a duce la o schimbare de comportament si a minimiliza scatolia.
Citeşte şi: Brusturele şi sănătatea pielii
Dacă comportamentul se dezvoltă în timp, atunci este nevoie să primească la schimb o textură similară, respectiv o recompensă senzorială și parintele trebuie să îi ofere o textura similară- aluat, vopsea, spuma, nisp cu care să se joace. Pentru a satisfice nevoia de stimulare senzorială pot fi adăugate în aceste materiale și esente (uleiuri esentiale) sau condimente.
Scatolia – cauze senzoriale:
• Pentru copiii cu autism, problemele senzoriale sunt cel mai frecvent motiv de săpare/ modelare fecală;
• Hârtia igienică poate provoca disconfort extrem. În schimb, pot căuta aport tactil;
• Mirosul ar putea fi stimulant pentru ei, mai ales dacă sistemul lor olfactiv este sub-sensibil;
• Problemele legate de conștientizarea interoceptivă pot declanșa scatolia dacă copilul încearcă să înțeleagă semnalele interne ale corpului său.
Conștientizarea interoceptivă este conștientizarea senzațiilor care se petrec în interiorul corpului tău Dacă copilul are o conștientizare interoceptivă slabă, este posibil să nu poată spune când trebuie să folosească toaletă pe baza semnalelor pe care le dă corpul său.
Săparea rectală și frotarea fecală servesc multor scopuri reale, care sunt adesea trecute cu vederea de îngrijitori și furnizorii de servicii medicale:
• Oferă un sentiment de control asupra corpului și mediului atunci când alte zone ale vieții sunt scăpate de sub control;
• Oferă un sentiment de proprietate asupra acțiunilor cuiva;
• Exprimă sentimente de furie, frustrare, neputință;
• Previne interacțiunea socială nedorită;
• Poate fi asociat cu alte experiențe emoționale reconfortante;
• Poate face parte dintr-un ritual personal care oferă confort;
• Poate face parte dintr-o obsesie.
Această tulburare (scatolia) trebuie identificată și urmărită în momentul şi contextul în care are loc, iar părinții sunt cei în măsură să ofere infomaţii despre comportament.
Echipa PAPILLON CLINIQUE este pregătită să lucreze cu copii care au tulburări de comportament și/sau senzoriale, și recomandă părinților, în schema de terapie, acțiuni concrete, pentru ca aceștia să poată depăși orice provocare legată de evoluția socială şi comportamentală a copilului.