Grăsimea abdominală

Grăsimea abdominală

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

O parte din grǎsimea corpului este distribuitǎ sub piele, iar o altǎ parte se gǎseşte în jurul organelor interne (inimǎ, ficat, etc) şi se numeşte grǎsime visceralǎ (abdominalǎ). Acest tip de grǎsime poate trece neobservatǎ, dar ea reprezintǎ un duşman ascuns, deosebit de periculos pentru sǎnǎtate. El ceste un factor de risc al  bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat şi a anumitor forme de cancer. Este mult mai periculoasǎ decât celulita.

Factorii care determinǎ sporesc grǎsimea abdominalǎ:

•Vârsta: odatǎ cu înaintarea în vârstǎ metabolismul devine mai lent, arde mai greu caloriile şi atunci grǎsimea se acumuleazǎ.

•Sedentarismul: în general, lipsa oricǎrei forme de mişcare şi, în special, lipsa exerciţiilor care întǎresc muşchii abdominali duc la modificarea formei siluetei. Este nevoie de un program de exerciţii specifice, care sǎ creascǎ masa muscularǎ şi sǎ determine creşterea activitǎţii metabolice.

•Alimentaţia neadaptatǎ nevoilor organismului: consumul crescut de grǎsimi  de provenienţǎ animalǎ, de dulciuri concentrate, alimente intens procesate.

Modificǎrile hormonale din perioada menopauzei predispun femeile la creştere în greutate, grǎsimea se acumuleazǎ mai ales în jurul taliei.

Lipsa unui program de somn adecvat: un  studiu efectuat pe durata a 16 ani, la care au participat aproape 70.000 de femei a demonstrat cǎ femeile care au dormit 5 ore sau mai puţin pe noapte au fost cu 30% mai predispuse de a creşte în greutate, decât acelea care au dormit 7 ore.

Predispoziţia geneticǎ: pentru persoanele cu structura corporalǎ tip mǎr, micşorarea dimensiunii taliei este o misiune mai dificilǎ, din cauza componentei genetice care le defineşte structura.

Stresul: hormonul eliberat în condiţii de stres, cortizolul, este corelat cu creşterea masei de grǎsime abdominalǎ.

Citeşte şi: Foame sau poftă?

Cum putem afla dacǎ avem grǎsime abdominalǎ/visceralǎ?

•Prin  mǎsurarea circumferinţei talie: valorile normale pentru femei ar trebui sǎ se situeze sub 80 cm, iar la bǎrbaţi sub 94 cm.

•Un alt criteriu, mai simplu, presupune ca circumferinţa taliei sǎ nu depǎşeascǎ jumǎtate din înǎlţimea pe care o ai.

•Cu ajutorul unui analizor cu bioimpedanţǎ, în cabinetele de nutriţie, se poate determina masa de grǎsime corporalǎ, precum şi grǎsimea visceralǎ. Masa grasǎ totalǎ a unei femei aflatǎ între 18-39 de ani ar trebui sǎ se situeze între 21-33% din greutatea corporalǎ. A unui barbat, la aceeaşi categorie de vârstǎ, între 9-20% din greutatea corporalǎ.

 Ce putem  face pentru a elimina grasimea?

•În primul rând trebuie sǎ ne revizuim alimentaţia şi sǎ adoptǎm o dietǎ echilibratǎ care sǎ contina un aport adecvat de proteine (ouǎ, peşte, carne slabǎ, lactate cu conţinut redus de grǎsimi, mazǎre, fasole, ciuperci), grǎsimi bune (ulei de mǎsline, avocado), legume cu generozitate, fructe (grapefruit, mere, pere, fructe de pǎdure), cereale integrale. Aportul optim de fibre alimentare (30 gr/zi) duce la scǎderea în dimensiune a taliei. Foarte importantǎ este şi o bunǎ hidratare 1.5-2l apǎ/zi.

•Respectarea unui program de somn de 7-8 ore pe noapte.

•Exerciţii fizice: antrenamentele de tip HIIT (High-Intensity Interval Training), antrenamentele cu greutǎţi

•Controlul stresului

•Identificarea unor eventuale patologii ce dau rezistenţa la scǎderea în greutate

Chiar dacǎ aspectul fizic nu este un factor suficient de motivant pentru a urma un program de scǎdere în greutate, important este sǎ ţineţi cont de riscurile date de grǎsimea abdominalǎ.

www.marianachelariu.ro

One thought on “Grăsimea abdominală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *