Litiaza biliară
Autor: Dr. Chindriş Vasile Medic specialist chirurg – Centrul medical Nova Vita
Litiaza biliară, numită popular pietre la fiere, reprezintă prezenţa de “pietre” – medical calculi la nivelul veziculei biliare sau al colecistului. Se întâlneşte la bărbaţi şi la femei (foarte rar la copii),la toate vârstele, fiind mai frecventă la femei după 40 de ani. Se apreciază că survine la 20 % din populaţia matură.
De ce anume apare litiaza biliară?
Există doi factori importanti ce contribuie la apariţia litiazei biliare, fie separat, fie asociaţi. Pe de o parte, poate fi o tulburare metabolică ce modifică raportul componentelor biliare (bila este lichidul secretat de ficat şi depozitat în colecist, numit profan fiere).
Pe de alta parte, poate interveni o cauză mecanică, prin care colecistul este incapabil să îşi golească conţinutul fie prin scăderea capacităţii de contracţie, fie datorită unui obstacol în zona de golire a acestuia sau mai jos. Hipercolesterolemia (colesterolul mare) datorată elementelor genetice sau prin aport alimentar determină apariţia unor nuclei colesterinici, precursori ai litiazei.
La fel, un colecist incapabil să evacueze corespunzător bila favorizează apariţia acestor nuclee de cristalizare ce vor fi urmate de formarea de calculi de diverse dimensiuni. Dimensiunile calculilor pot fi sub 3 mm (în acest caz vorbim de microlitiază biliară), dar şi peste 2 cm.
Cum se manifestă litiaza biliară?
Există o varietate de simptome ce ne atrag atenţia asupra existenţei litiazei. Forma latentă sau asimptomatică în care nu avem nicio acuză, iar litiaza e descoperită întâmplător cu ocazia unei ecografii abdominale. Forma dispeptică cu simptome nesistematizate care asociază greţuri, balonări după ingestia de alimente, flatulenţă, migrene, astenie, tulburări de tranzit intestinal.
Forma clasică sau colica biliară în care apare o durere violentă subcostal drept cu iradiere în spate, umăr drept sau lombar drept, greţuri, vărsături şi agitaţie apărute de regulă seara sau noaptea după o masă bogată în grăsimi. Forma complicată ce poate urma unei suferinţe îndelungate sau poate fi debutul bolii şi se manifestă sub forma coloraţiei icterice a tegumentelor şi mucoaselor, durerilor “în bară” în pancreatita acută sau ca şi colecistită acută cu durere intensă de lungă durată, febră, creşterea leucocitelor.
Cum reacţionăm dacă apar simptomele de mai sus?
Obligatoriu ne prezentăm la medicul de familie şi/sau un cabinet de ecografie. Ulterior, fie se stabileşte diagnosticul de litiază biliară, fie se vor efectua investigaţii suplimentare pentru clarificarea diagnosticului.
Care este tratamentul?
Odată stabilit diagnosticul de litiază biliară cu sau fără simptome, singurul tratament indicat este îndepărtarea chirurgicală a colecistului, operatie numită colecistectomie. Operaţia standard astăzi este efectuarea colecistectomiei laparoscopic, aşa-numita operaţie laser.
Se efectuează 4 incizii, sub 1 cm fiecare, iar după insuflarea unui gaz ca să se poată lucra se va practica îndepărtarea colecistului şi nu doar a calculilor (doar extragerea calculilor a fost încercată mai mult experimental şi abandonată deoarece în timp aceştia se refac). Mai nou, se poate îndepărta colecistul printr-o singură incizie, abord numit SILS.
Momentul optim pentru intervenţia chirurgicală este în afara unei perioade acute sau complicaţii dacă acest lucru este posibil (de exemplu, dacă diagnosticul este stabilit întâmplător cu ocazia unei ecografii este mai bine să se opereze înaintea debutului oricărei simptomatologii).
Bibliografie:
Angelescu, N., Patologie chirurgicală, Ed. Celsius, Bucureşti, 1997Angelescu, N., Tratat de patologie chirurgicală, Ed. Medicală, Buc. 2001Duca, S. – Chirurgia laparoscopică, Ed. Paralela 45, 2001Răzeşu,V., Chirurgie generală – probe practice pt. examene şi concursuri, Ed. Răzeşu, Piatra Neamţ, 1995
Nova Viva Hospital
Târgu Mureş, Str. Liviu Rebreanu, nr. 29/A
0265.266.112/162 www.nova-vita.ro
Citeşte şi: Otita medie acută la copil
One thought on “Litiaza biliară”
Comments are closed.