Cum se formează spuma de la bere

Spuma de la bere este cauzată de bule de dioxid de carbon, care sunt eliberate la deschiderea și la turnarea berii în pahar. Aşa cum am observant însă, după câteva minute, bulele se sparg, iar nivelul spumei scade… dar nu de tot! Deci, gazul nu este suficient pentru a explica prezența spumei, mai ales că atunci când turnați apă cu bioxid de carbon într-un pahar, nu se formează spumă!
Explicaţia este simplă: berea conține proteine de orz. Astfel, atunci când bulele se ridică, ele adună și acumulează proteine care ajung la suprafață și formează un cumul de bule și, prin urmare, spuma de la bere.
Aceasta este mai mult sau mai puțin densă în funcție de bogăția de proteine. Pentru o bere, conținutul de proteine din orz care este prăjit pentru a face malț trebuie să fie cuprins între 9 și 12%. Un procent mai mare sau mai mic şi orzul nu mai poate fi folosit, deoarece berea nu face spumă!
Spuma de la bere amenințată de schimbările climatice
Acest criteriu de calitate, care este conținutul de proteine al orzului, este din ce în ce mai dificil de îndeplinit pentru producătorii de orz pentru malţ din cauza … încălzirii globale. De fapt, la fel ca la toată producția agricolă, şi la această cereală vede că germinarea, creșterea și ciclul de fructificare sunt modificate de schimbările climatice. Sursa foto: pixabay.com
Sursa: sciencetavenir.fr
Citeşte şi: Coaste de porc la cuptor
One thought on “Cum se formează spuma de la bere”