Beneficiile legumelor de primăvară
Legumele de primăvără – ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă – sunt o importantă sursă de sǎnǎtate pentru organism.
Bogate în vitamine, minerale, enzime, fibre, legumele asigură energia în nutriția organismului şi nutriția celulară, iată beneficiile legumelor de primăvară.
Ridichile conțin vitamina C, B6, potasiu, magneziu, cupru, zinc şi asigură detoxifierea organismului şi întărire a sistemului imunitar. Consumul lor este recomandat în afecțiunile pulmonare, ridichile combǎtând cu succes tusea.
Salata verde este şi ea un puternic detoxifiant, cu un bogat conţinut de vitamina A, C, B1, B2, potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden. Intensifică tranzitul intestinal, curăță vasele de sânge, reglează activitatea endocrină. Potasiul din salata verde ajută mult la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. Cuprul şi fierul sunt necesare pentru formarea celulelor roşii. Foarte important: cu cât salata este închisă la culoare, mai verde închis, cu atât este mai bogată în elemente nutriționale.
Ceapa verde este bogată în antioxidanți şi stimulează procesele de regenerare ale organismului, datoritǎ conţinutului de vitamina C, potasiu, calciu, quercitină şi fibre. O cură de ceapă are efect diuretic şi antialergic. Ajută la curățarea tenului şi strălucirea pielii. Are efect antibacterian şi detoxifiant şi consumată zilnic contribuie la scăderea colesterolului, a trigliceridelor din sânge, previne instalarea bolilor cardiovasculare.
Usturoiul verde este extrem de benefic pentru sănătate. Este puternic antibacterian şi conține alicina, care este un antibiotic natural.
Spanacul este renumit printre legume pentru combaterea anemiei. Conține mult fier şi o substanță numită saponină care facilitează absorbția fierului şi a iodului, întărind sistemul imunitar şi glandular. Saponina are un rol benefic asupra sistemului digestiv. Spanacul conține, de asemenea, vitamina A, B2, B6, C, E, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, zinc, clorofilă care este extrem de benefică la nivelul organismului, este antioxidant şi o să pun accent pe luteină, care este un carotenoid. Spanacul remineralizează organismul, ajută la absorbția calciului în oase.
Loboda este similară spanacului ca efect, dar conține foarte multă vitamina C şi vitamina K. Are proprietăți depurative puternice şi diuretice. Creşte rezistența vaselor sangvine şi reduce riscul accidentelor vasculare tocmai datorită conținutului mare de vitamina C şi K.
Urzicile sunt bogate în aminoacizi şi minerale. Conțin vitaminele A, B2, C şi potasiu, clorofilă, săruri minerale, calciu, magneziu, fier, substanțe proteice, acid foliculilor şi amine. Urzica este şi o plantă medicinală, cu multe efecte benefice asupra organismului: regenerează celulele şi țesuturile. Se consumă în curele de detoxifiere şi de pierdere în greutate.
Pentru a maximiza beneficiile legumelor de primăvară este recomandat ca aceste plante să se consume sub formă de salate sau crude. Din păcate, metodele de preparare, prin fierbere etc. diminuează mult cantitatea de vitamine, care se distrug la temperaturi înalte. Prepararea la abur este o preparare mult mai sănătoasă decât fierberea.
Sursa foto: pixabay.com
Citeşte şi: Leacuri din grădină: varza
2 thoughts on “Beneficiile legumelor de primăvară”