8 manifestări ale deficitului de atenție (ADD)

8 manifestări ale deficitului de atenție (ADD)

Autor: Iren A. Ioniţă, terapeut de recuperare a copiilor cu TSA la Papillon CliniqueManager General PAPILLON CLINIQUE

Toți, din când în când, luptăm să ne concentrăm. Dar persoanele cu ADD, cu sau fără hiperactivitate se luptă cu ea în fiecare zi. Deficitul de atenție poate distruge stima de sine și capacitatea unei persoane de a funcționa în situații familiare, sociale, de muncă și școlare. Diagnosticul este pus când o sumă de comportamente sunt observate la copil. Acest diagnostic este întâlnit, acum și la adulți. Diagnosticul de tulburarea cu deficit de atenție nu este unul definitiv. Cea mai comună și controversată abordare este medicația.

ADD, cu sau fără hiperactivitate, poate avea cauze diferite și necesită soluții diferite. Este necesar să se clarifice care este problema fundamentală care cauzează simptomele. O evaluare minuțioasă, specializată și interdisciplinară, duce la identificarea  cu exactitate a cauzelor declanșatoare.

ADD afectează de două până la trei ori mai mulți băieți decât fete!

Copiii cu ADD manifestă aceleași comportamente observate la orice copil neurotipic, cu excepția faptului că se manifestă exagerat și anume :

 manifestări inadecvate și impulsivitate

 amintiri slabe pe termen scurt

 dificultăți în îndeplinirea sarcinilor

 probleme de integrare senzorială

 probleme de somn

 probleme în citirea indiciilor sociale, de aceea ei pot părea inadaptați

 probleme psihologice suplimentare: anxietate, depresie, tulburări de comportament

 este aproape imposibil să stea mult timp într-o activitate cu consecințe devastatoare pentru performanța școlară

Citeşte şi: Hipospadiasul la copii

Acești copii nu sunt distructivi și de multe ori e greu să fie identificați, diagnosticați și tratați. Ei ocupă rândurile din spate ale sălilor de clasă și privesc pe ferestre. În majoritatea cazurilor sunt etichetați ca fiind lenți.

Dacă aceștia sunt diagnosticați în copilărie și urmează terapii de recuperare, pot evolua ca adulți împliniți deoarece potențialul lor intelectual nu diferă de cel al restului populației. În majoritatea cazurilor copiii sunt creative și tind să abordeze problemele în moduri unice.

Echipa PAPILLON CLINIQUE evaluează dezvoltarea copiilor cu tulburări de atenție și creează programe specifice de recuperare, acordă consiliere familiei pentru ca acesta să înțeleagă nevoia de îmbunătățire a abilităților de părinți și pentru a răspunde nevoilor copiilor din punct de vedere psihosocial.

www.papillonclinique.ro

One thought on “8 manifestări ale deficitului de atenție (ADD)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *