Titlul „Pro Urbe” decernat doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu

Titlul „Pro Urbe” decernat doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu

Titlul „Pro Urbe” a fost decernat doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu, cu ocazia Zilelor Orașului Târgu Neamț. Decernarea a avut loc într-un cadru festiv, în Sala de festivități a Primăriei orașului Târgu Neamț.

Titlul a fost acordat pentru dedicarea de care a dat dovadă față de orașul nemțean. Cel mai recent gest al său fiind acela de a dona Casei Memoriale „Veronica Micle” penultima fotografie a lui Mihai Eminescu, actul de donație fiind semnat la 16 august 2023.

Fotografia iubitului nostru poet, realizată la vârsta de 34 de ani, este o piesă unicat, făcută în vara lui 1884, în atelierul faimosului fotograf Nestor Heck din Iași, pe strada Lăpușneanu. Această fotografie este cu atât mai valoroasă cu cât se cunoștea aversiunea poetului pentru poze, motiv pentru care sunt puține cele care îl înfățișează. De această dată Mihai Eminescu a fost „păcălit” în momentul fotografierii, prietenii lui junimiști convingându-l cu greu să intre în atelier, cu promisiunea că vor face o fotografie de grup. Numai că în momentul declanșării aparatului foto prietenii lui s-au retras, lăsându-l pe poet singur în cadru.

Rama fotografiei are trei kilograme!

Rama fotografiei este originală, din lemn masiv, de nuc și are o greutate de 3 kg, iar pe spatele ei se află ștampila cu numele atelierului Nestor Heck. Aceasta este realizată în manieră neoclasică, modelul oferind profunzime, concentrând astfel atenția privitorului către fotografie. Contrastul cromatic dintre nuanța lemnului ramei și passepartout-ului elegant scoate în evidență și mai mult fotografia în nuanță de sepia.

Fotografia a intrat în posesia doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu în urma câștigării unei licitații, din acel moment dumneai văzând-o ca făcând parte din familie. Deși apreciată și onorată pe șemineul Casei „Joseph Zoller” din Iași, casă monument istoric restaurată tot de doamna avocat, soarta fotografiei urma să fie alta.

Tocmai iubirea pentru Eminescu și Veronica Micle a fost cea care a determinat-o pe doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu să ia decizia de a dona acest artefact unic Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț, ducând-o în singurul loc unde a considerat că ar trebui să fie prezentă. Povestea de iubire dintre cei doi a fost și este una dintre cele mai frumoase din mediul literar românesc, astfel încât locul fotografiei trebuia să fie într-un spațiu frecventat de cei doi în timpul vieții, un loc care păstrează parfumul femeii care a fost atât de iubită de poet și care a iubit la rândul ei un bărbat ce i-a putut oferi sufletul său imprimat în poeme care urmau să fie păstrate și să amintească de dragostea lor pentru eternitate.

Te-ar putea interesa și: Casa Memorială „Veronica Micle”

Astfel, Casa Memorială „Veronica Micle” a așteptat răbdătoare regăsirea cu fotografia lui Mihai Eminescu pentru a fi completă, acest obiect de artă unic devenind liantul între cei doi îndrăgostiți și după trecerea lor în neființă. De asemenea ea va deveni cu siguranță un punct de interes pentru majoritatea colecționarilor de obiecte și opere aparținând lui Mihai Eminescu, aducând un plus de valoare Casei Memoriale „Veronica Micle”, unicul muzeu dedicat muzei poetului etern,  revitalizând de asemenea și interesul turiștilor de a vizita acest obiectiv cultural și de a își îmbogăți cunoștințele și sufletul.

Fotografia va fi mereu expusă numai și numai în cadrul Casei Memoriale „Veronica Micle”, în prima cameră, fiind oferită de doamna avocat prin actul de donație, pentru întreaga durată a vieții sale. În schimb, artefactul va putea fi scos din casa memorială cu scopul prezentării ei în cadrul unor expoziții de pe teritoriul țării. Prima cameră, locul de prezentare a fotografiei, este cea mai mare încăpere, expoziția permanentă cuprinzând atât obiecte ce au aparținut familiei – samovarul, serviciul de cafea din porțelan, ceasul de birou, oglinda de cristal, binoclul –, cât și o copie a măștii mortuare a poetului nepereche.

De asemenea, salonul principal al casei găzduiește și o serie de fotocopii după manuscrise, variate documente și cărți din care se pot descoperi elemente din viața și cariera Veronicăi Micle, precum și detalii din relația ei cu Mihai Eminescu.  

Drept semn de omagiu, la finalul evenimentului, toate florile pe care le-a primit doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu au fost duse de ea însăși la mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec.

Autor: Adina-Maria Simion, traducător și interpret