Sfântul Nectarie Taumaturgul
Dupǎ celebrarea Sfintei Parascheva, Iaşul îmbracǎ din nou hainǎ de sǎrbǎtoare şi luminǎ, în cinstea Sfântului Nectarie Taumaturgul, prǎznuit pe 9 noiembrie, cu alai de smeritǎ rugǎciune şi mǎnunchi de busuioc.
Impunǎtoarea bisericǎ din cartierul Alexandru cel Bun, care adǎposteşte pǎrticele din sfintele sale moaşte, devine neîncǎpǎtoare. Dincolo de timp, Sfântul Nectarie rǎbdǎtor şi smerit îmbrǎţişeazǎ cu privirea-i ocrotitoare pe cei care-i calcǎ pragul “casei”, dar mai ales pe trecǎtorul grǎbit şi cufundat în gânduri, lipsit de alinare şi povaţǎ.
Sfântul Nectarie s-a născut în 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei, pe malul mării Marmara, într-o familie modestǎ, dar plinǎ de înţelepciune.
Anastasie, dupǎ numele de botez, este trimis la Constantinopol, unde studiază teologia şi scrierile Sfinţilor Părinţi, iar în 1882 îşi va începe studiile la Facultatea de Teologie din Atena.
Numeroasele scrieri de morală creştinǎ şi de istorie a Bisericii (“Studiu istoric asupra pricinilor Schismei”, “Istoria Evangheliei”; “Studiu istoric despre Cinstita Cruce”, “Despre pocăinţă şi spovedanie”, “Canoanele Maicii Domnului” etc.) întregesc personalitatea eruditului teolog, cu un nivel de pregătire academică de excepţie şi cu o râvnă sfântă pentru propovăduire încă de mic copil.
În urcuşul sǎu duhovnicesc, presǎrat cu multe încercǎri, Sfântul Nectarie ajunge, pe rând, predicator, mitropolit al Pentapolei, director al Seminarului Rizareios şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina, dar mai presus de toate, iscusit slujitor şi povăţuitor de suflete.
E menirea sfântului Nectarie cu chipul blând, mult iubit şi în ţara noastrǎ, unde râuri de credincioşi îşi îndreptǎ zilnic paşii spre locaşurile de cult pǎstrǎtoare ale cinstitelor moaşte – Mănăstirea Radu Vodă (București), Mănăstirea Râmeţ (judeţul Alba), Schitul „Naşterea Maicii Domnului” (comuna Șinca Veche, judeţul Braşov), Mănăstirea Putna, Biserica Sfântul Nectarie din Iaşi – pentru a nu aminti decât o micǎ parte din aceastǎ bogǎţie neasemuitǎ, izvor de bucurie şi pace interioarǎ.
Lavinia Roman
Foto: Mǎnǎstirea Sfântului Nectarie din Eghina, Grecia
Citeşte şi: Mănăstirea Bujoreni
Vizitaţi şi site-ul Mǎnǎstirii Radu Vodǎ din Bucureşti: manastirearaduvoda.ro
2 thoughts on “Sfântul Nectarie Taumaturgul”