Quercetina: beneficii, utilizări și surse

Quercetina: beneficii, utilizări și surse

Quercetina este un pigment vegetal care aparține grupului de flavonoide. Este responsabilă de culoarea diferitelor fructe, flori și legume, fiind apreciată pentru capacitatea sa antioxidanta si antiinflamatorie. Numele ei provine de la cuvântul latin quercetum, care înseamnă „pădure de stejar”.

Beneficiile și utilizările quercetinei

Reducerea inflamației

Multe boli cronice sunt legate de inflamația cronică. S-a stabilit că prezența unor niveluri ridicate de radicali liberi activează genele inflamatorii și duce la un răspuns excesiv. Suplimentarea cu quercetină este benefică deoarece potențialul său antioxidant inhibă efectele negative ale radicalilor liberi. În plus, reduce markerii inflamației celulare.

În acest sens, Jurnalul American de Nutriție Clinică a raportat că quercetina a atenuat expresia genelor inflamatorii, inclusiv moleculele factorului de necroză tumorală alfa (TNFα) și interleukina-6 (IL-6).6).

La rândul său, un sondaj realizat de Journal of the American Nutrition Association a arătat că suplimentarea cu 500 mg de quercetină pe zi, timp de 8 săptămâni, a redus markerii inflamatori la femeile cu poliartrită reumatoidă. Acest lucru a fost legat de o scădere a rigidității și durerii.

Prevenirea sănătății inimii

Unul dintre motivele pentru care quercetina ajută la îngrijirea sănătății cardiovasculare este capacitatea sa de a relaxa vasele de sânge. Aportul său reduce riscul de hipertensiune arterială.

Cercetările publicate în Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics au raportat că acest flavonoid are efecte vasodilatatoare și ajută la reducerea tensiunii arteriale crescute.

Acest lucru a fost coroborat și în cercetările recente publicate în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, care a constatat că consumul zilnic a 500 mg de quercetină a fost util în reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice cu o medie de 5,8 mm Hg și, respectiv, 2,6 mm Hg.

În plus, informațiile distribuite în Jurnalul European de Chimie Medicinală sugerează că quercetina inhibă și oxidarea colesterolului rău (LDL), cheie pentru controlul riscului cardiovascular.

Te-ar putea interesa și: Astmul: cum fac să sport?

Prevenirea tulburărilor neurodegenerative

Antioxidanții joacă un rol important în reducerea riscului de tulburări neurodegenerative. Quercetina, în special, a fost recunoscută ca un neuroprotector.

Un studiu împărtășit despre Medicina oxidativă și longevitatea celulară arată că această substanță stimulează apărarea naturală împotriva stresului oxidativ și reduce riscul apariției bolii Alzheimer și a demenței.

Ameliorarea simptomelor alergice

Activitatea antiinflamatoare a quercetinei are efecte pozitive in lupta impotriva alergiilor. Prin Jurnalul Iranian de Alergie, Astm și Imunologie, sa raportat că acest antioxidant ajută la controlul reacțiilor anafilactice legate de arahide la șoareci.

Între timp, alte cercetări au arătat că ajută la suprimarea substanțelor chimice care promovează inflamația, cum ar fi histamina. În acest moment, nu este clar dacă aceleași efecte apar și la oameni.

Quercetina are proprietăți antitumorale

Quercetina nu este un remediu alternativ pentru cancer. Nu ar trebui să înlocuiască în niciun caz tratamentele medicale pentru această boală. Chiar și așa, dovezile sugerează că joacă un rol preventiv împotriva tulburărilor cronice asociate cu stresul oxidativ și inflamația, cum ar fi neoplasmele.

Un sondaj publicat în jurnalul Plos One a stabilit că acest fitochimic ajută la inhibarea semnificativă a proliferării celulelor canceroase. Pentru a fi mai specific, studiile pe eprubetă și pe animale leagă această substanță de prevenirea cancerului în următoarele țesuturi: ficat, plămân, sân, vezică, sânge, colon, ovar.

Prevenirea îmbătrânirii premature

Îmbătrânirea este un proces biologic care nu poate fi oprit. Cu toate acestea, expunerea constantă la radicalii liberi o accelerează. Din fericire, substanțele naturale precum quercetina pot ajuta la oprirea sau încetinirea acesteia.

Un studiu Nature Medicine leagă utilizarea sa de speranța de viață mai lungă la bătrânețe. În plus, reamintește că ajută la protejarea celulelor și la reducerea markerilor îmbătrânirii.

Rezultate similare au fost raportate de alte cercetări din The American Journal of Chinese Medicine, care au concluzionat că quercetina are beneficii de restaurare asupra fibroblastelor dermice umane.

Controlul zahărului din sânge

În diverse investigații, quercetina și-a demonstrat capacitatea de a scădea glicemia. Cercetările detaliază că acest flavonoid are potențial anti-diabetic și poate reduce riscul de complicații asociate diabetului.

Deși quercetina este cunoscută pentru numeroasele sale beneficii, nu este lipsită de efecte secundare, mai ales atunci când este luată ca supliment. Un raport publicat pe Molecular Nutrition and Food Research detaliază că consumul a mai mult de 1.000 mg pe zi poate duce la următoarele simptome: dureri de stomac, dureri de cap, furnicături, greaţă

Cel mai bun mod de a consuma este prin alimentele care o conțin. Sub formă de supliment, ar trebui evitat în următoarele cazuri:

  • Sarcina și alăptarea
  • Tratamente cu antibiotice
  • Tratamente medicamentoase pentru hipertensiune arterială
  • Boli cronice diagnosticate (consultați mai întâi medicul).

Principalele surse de quercetină

Quercetina oferă multe beneficii atunci când este obținută prin anumite alimente. Este adesea concentrat în coajă sau în stratul exterior. Principalele surse sunt:

  • Brocoli
  • Cireșe
  • Roșii
  • Șalote
  • Kale
  • Struguri roşii
  • Capere
  • Ceai verde și negru
  • Mere roșii
  • Salată verde cu frunze roșii
  • Ardei (galben și verde)
  • Ceapa (roșie și albă)
  • Fructe de pădure (merișoare, afine și zmeură).

Sursa: Pharmacognosy Reviews / Foto: RitaE

One thought on “Quercetina: beneficii, utilizări și surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *