Palatul Roznovanu
Construit la dorinţa lui Iordache Neculai Roznovanu, dupǎ planurile arhitectului Gustav Freiwald, Palatul Roznovanu este vechea reşedinţǎ a familiei Rosetti-Roznovanu.
Palatul Roznovanu, inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, la vremea respectivǎ, era considerat cel mai frumos edificiu din Târgul Ieşilor. Acesta impresiona prin interiorul fastuos cu tavane pictate şi bogat ornamentate, prin « Sala Coloanelor » care îi conferea unicitate şi impozanţǎ.
Pardoselile de marmura şi coloanele din acelaşi material decorate în stil doric înfrumuseţau construcţia. Satui cu Apollo şi Minerva împodobeau scǎrile de acces spre sala de bal, iar balustrada era decoratǎ cu însemnele familiei.
Iniţial, Palatul Roznovanu avea şi o micǎ bisericuţǎ destinatǎ rugǎciunilor şi slujbelor religioase care aveau loc în cercul restrâns al familiei. Aceasta avea drept patron pe Sf. Gheorghe, ocrotitorul familiei, reprezentat printr-o frumoasǎ icoanǎ aşezatǎ deasupra intrǎrii. Paraclisul a fost desfiinţat în anul 1894, odatǎ cu efectuarea lucrǎrilor de modernizare.
Sala de bal putea găzdui 500 de persoane
Stǎpânul palatului a avut 3 soţii, iar ultima dintre ele, Maria, a fost cea care a deschis larg porţile palatului pentru muzicieni şi oameni de litere. Sala de bal, despre care se spunea cǎ poate gǎzdui pânǎ la 500 de perechi, era împodobitǎ cu oglinzi uriaşe şi luminatǎ de policandre de cristal.
Aici au concertat George Enescu şi Haricleea Darcle, şi tot aici şi-a citit poeziile Mihai Eminescu, iar balurile date de cucoana Marghiolita erau renumite în regiune.
Citeşte şi: Sucevița, mănăstirea Movileștilor
În anul 1891 Vasile Pogor cumparǎ palatul de la familia Roznovanu şi stabileste aici sediul Primǎriei. Între 1893-1894 clǎdirea suferǎ unele modificǎri şi devine pentru scurt timp reşedinţa familiei regale (Principele Ferdinand şi Pricipesa Maria).
Pe durata Primului Rǎzboi Mondial, între 1916 – 1918, Palatul Roznovanu a gǎzduit sediile ministerelor şi ale conducerii politice refugiate de la Bucureşti. În 1918, în actuala salǎ de şedinţe a Consiliului Local, s-a întrunit Consiliul de Rǎzboi al României.
Clǎdirea a fost restauratǎ dupǎ ce în anul 1958 un incendiu a distrus aproape în întregime etajul al doilea şi mare parte din ornamentele de la primul nivel.
Conducerea administrativǎ a oraşului revine în Palatul Roznovanu în anul 1969. Astǎzi, în fosta sala de bal a Roznovenilor se desfǎşoarǎ lucrǎrile şedinţelor de Consiliu Local, precum şi marile baluri ale Primariei.
Autor: Maria Luisa Ţuculeanu, artist plastic
Sursa foto: flickr.com
2 thoughts on “Palatul Roznovanu”