Fobia acului: cum să faci față?

Fobia acului: cum să faci față?

Fobia acului (belenofobia), adeseori minimizată, poate avea repercusiuni asupra îngrijirii și sănătății tale. Cum să faci față acestei fobii?

Ce este fobia acului?

Frica de ace este relativ comună. Cu toate acestea, majoritatea pacienților sunt capabili să o depășească, așa că nu îi împiedică să facă injecții, analize de sânge sau vaccinări.

Transpirații reci, palpitații, hiperventilație, scăderea tensiunii arteriale, pierderea cunoștinței… Vorbim de belenofobie atunci când teama de injecții devine atât de intensă, încât împiedică pacientul să beneficieze de proceduri medicale.

Alte caracteristici pot sprijini diagnosticul de fobia acului:

  • Când expunerea la ace provoacă aproape invariabil anxietate imediată.
  • Când situațiile care implică ace sunt evitate sau suportate cu anxietate sau suferință intensă.
  • Când evitarea, frica și suferința asociate cu ace perturbă în mod semnificativ viața persoanei.

Câți oameni au fobia acului?

Este dificil de cuantificat numărul de persoane care suferă efectiv de belenofobie, dar numărul pare mai mare decât pare. Și contrar a ceea ce s-ar putea crede, acest tip de așa-numită fobie „situațională” crește odată cu vârsta.

Notă: pacienții care suferă de belenofobie pot fi, de asemenea, supuși unei fobie mai ample, aichmophobia (teama de obiecte ascuțite). Anxietatea lor se concentrează apoi pe tot felul de obiecte ascuțite.

Cauze: de ce să vă fie frică de înțepături?

Fobia acului este atât înnăscută, cât și dobândită. Experții sunt de acord că poate avea origini genetice sau experimentale.

Mulți oameni cărora le este frică de ace au părinți care suferă ei înșiși de belenofobie.

Fobia acelor poate apărea și după ce ai fost martor sau ai auzit despre un episod neplăcut. O experiență proastă în timpul unei injecții sau al unui test de sânge este, de asemenea, probabil să declanșeze acest fenomen (durere, vânătăi, sângerare etc.).

În unele cazuri, nu atât seringa sau acul sunt înspăimântătoare, ci mai degrabă caracterul simbolic pe care îl induc: pacienții au impresia că li se ia ceva prețios sau că li se injectează ceva dăunător.

Ce să faci când ți-e frică de ace?

Dacă suferi de fobia acului, primul pas este să-ți înțelegi mai bine anxietatea. Cunoști sursa exactă a fricii tale? Ți-a transmis cineva cunoscut? Te-a șocat o scenă de film? Ai fost vreodată mușcat rău? Analizându-ți sentimentele într-un mod rațional poate ajuta la eliminarea parțială a blocajului.

Te-ar putea interesa și: Scleroza multiplă: virusul Epstein-Barr responsabil?

Câteva sfaturi te pot ajuta să treci peste asta:

  • Spuneți persoanei care va efectua injecția sau proba și veniți mai devreme la programare pentru a-și face timp să vă liniștească.
  • Cereți în prealabil permisiunea ca o persoană dragă să vă însoțească în timpul întâlnirii.
  • Odată ajuns acolo, nu-ți ține frica pentru tine, discută cu medicul de specialitate care se ocupă de actul medical. Vă va ajuta să vă depășiți anxietățile, să vă distragă atenția și să vă liniștească.
  • Nu vă forțați să urmăriți (nici în timpul pregătirii și nici în timpul injectării)! Poate înrăutăți lucrurile.
  • Pentru a evita atacurile de panică, concentrează-te pe respirație. Câteva exerciții de relaxare sau de respirație pot face acest moment mai puțin dureros. Urmăriți-vă și postura: evitați să vă încrucișați picioarele și brațele, relaxați-vă.
  • În timpul injectării, încercați să vă imaginați un loc odihnitor sau o situație de calm. Această tehnică de imagine mentală poate fi practicată și ca parte a muncii de desensibilizare.
  • Țineți cont de scopul injecției: concentrați-vă pe motivele testului de sânge sau injecției. De asemenea, vă puteți antrena acasă pentru a viziona imagini sau videoclipuri care nu sunt prea intense pentru a combate blând anxietatea.
  • Și când „tortura” se termină, recompensează-te făcând activitatea ta preferată, cum ar fi oferindu-ți o gustare specială. Acest lucru vă va ajuta să asociați fobia acului cu ceva pozitiv.

Sursa: santemagazine.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *