„COVID long”: un nou studiu identifică persoanele cu cel mai mare risc
Una din 20 de persoane cu COVID-19 este susceptibilă să sufere de simptome timp de opt săptămâni sau mai mult: așa-numitul „Covid long”, arată un nou studiu care utilizează date din aplicația COVID Symptom Study. Cercetătorii au dorit, de asemenea, să determine simptomele și factorii care generează o astfel de situație.
Pentru unii pacienți cu COVID-19, debutul simptomelor este începutul unei bătălii lungi. Această boală este foarte recentă și, prin urmare, este încă slab înțeleasă, dar studiile arată că unii pacienți care au avut o infecție confirmată printr-un test RT-PCR continuă să aibă simptome săptămâni sau chiar luni mai târziu, anunţă santemagazine.fr.
În Anglia, cercetătorii de la King’s College din Londra au efectuat un studiu pentru a identifica primele semne că o persoană cu COVID-19 nu se va recupera imediat. Studiul a presupus examinarea a peste 4.000 de pacienți cu coronavirus, cerându-le să-și înregistreze simptomele prin intermediul aplicației COVID Symptom Study. Aproximativ 20% au spus că încă nu s-au simțit mai bine după 4 săptămâni, moment în care este un caz „Covid long”. La 8 săptămâni, aproximativ 190 de pacienți au raportat simptome persistente, iar la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți au spus că nu și-au revenit încă.
Citeşte şi: Cele mai bune surse de calciu pentru organism
Vârsta, primul factor de luat în calcul
Echipa științifică a constatat că persoanele în vârstă, femeile și persoanele cu un număr mai mare de simptome diferite în prima săptămână de boală au mai multe șanse să dezvolte un „Covid long”. Mai exact, persoanele cu COVID de lungă durată au raportat mai des simptome cardiace (palpitații sau bătăi rapide ale inimii), precum și amorțeală și probleme de concentrare (ceață cerebrală). De asemenea, au fost de două ori mai predispuși să raporteze că simptomele lor au revenit după recuperare (recidivă) comparativ cu cei cu COVID scurt (16% față de 8,4%).
Astfel, cel mai important predictor pentru un caz lung de COVID se dovedește a fi vârsta: aproximativ 22% dintre participanții cu vârsta peste 70 de ani au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani. Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare au prezentat, de asemenea, un risc mai mare.
Femeile tinere sunt, de asemenea, mai expuse riscului de „Covid long”
Mai mult, femeile au fost cu două șanse mai mari să sufere de un COVID pe termen lung decât bărbații, dar numai în grupa de vârstă mai mică. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu astm au avut mai multe șanse să dezvolte „Covid long”, deși nu există o legătură clară cu alte probleme de sănătate care stau la baza.
În cele din urmă, în general, pacienții care au prezentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală au fost mai predispuși să dezvolte un „Covid long”, indiferent de sex și grupa de vârstă. Cele mai sugestive simptome ar fi oboseala, durerile de cap, dificultăți de respirație, voce răgușită și dureri de corp.
Această cercetare este importantă, deoarece cercetătorii cred că ar putea fi utilizată pentru a ajuta la țintirea intervențiilor timpurii pentru prevenirea și tratarea acestei boli.