Covid-19: particulele de polen mijloc de transport al virusului

Covid-19: particulele de polen mijloc de transport al virusului

Potrivit unui studiu al Universității din Nicosia, există o legătură între creșterea cazurilor de covid-19 și răspândirea particulelor de polen în primăvară.

Cercetătorii ciprioti afirmă că există o legătură între creșterea infecțiilor cu coronavirus (COVID-19) la om și polenizarea în martie, aprilie și mai. „Particulele de virus suspendate în aer sau picăturile de salivă infectată pot adera la particulele de polen care sunt foarte prezente în exteriorul și în interiorul încăperilor în această perioadă a anului.” Cercetătorii explică faptul că „în anumite condiții de mediu ale temperaturii aerului ambiant, umidității relative și vitezei vântului, boabele de polen din aer joacă un rol semnificativ în transportul particulelor virale din aer, chiar și atunci când se menține distanța socială de 2 m”.

În urmă cu câteva luni, un studiu realizat de Universitatea Tehnică din München (în Germania) a arătat, de asemenea, că un nivel ridicat de polen în aer ar fi asociat cu o rată mai mare de incidență a Covid-19 în populație. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii germani au analizat date din 31 de țări în perioada 27 februarie – 3 aprilie 2020. Au descoperit că o creștere de 100 de particule de polen pe metru cub a fost echivalentă cu o rată de infecție de coronavirus mai mare cu 4%.

De exemplu, o concentrație mare de polen în aer ar putea duce la o creștere a ratei de infecție de la 10% la 30% într-o anumită regiune. Fără îndoială, mai surprinzător: această asociație a vizat și persoanele care nu sunt alergice la polen.

Cum să explic aceste rezultate?

Cercetătorii (care și-au publicat lucrările în revista specializată PNAS) fac ipoteza că polenii, atunci când sunt depuși în interiorul nasului, pe mucoasa nazală, sunt capabili să „blocheze” anumite gene (situate la nivelul celulelor epiteliale) implicate în răspuns antiviral.

Deja în septembrie 2019, oamenii de știință au demonstrat că, în timpul sezonului polen, riscul de a dezvolta o infecție respiratorie cu rinovirus sau virus sincițial respirator a fost mai mare. Prin urmare, masca de protecție împotriva covid-19 s-ar putea dovedi necesară în timpul sezonului de polenizare.

Sursa: medicalxpres.com (Foto: pixabay.com)

Citește și: Siropul de soc: beneficii, precauții și rețetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *