Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul).

Castelul Cantacuzino, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. Edificiul a fost realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se întinde pe o suprafaţă de 3148 mp.

Repertoriul decorativ conferă ambianţei interioare un pronunţat caracter romantic. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată, reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic.

Șemineele realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședinţă boierească, sporind valoarea edificiului.

Castelul Cantacuzino posedă o colecţie de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriţi cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Dar cine a fost Gheorghe Grigore Cantacuzino?

Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost un om politic român, ales de două ori primar al Bucureștiului și numit prim-ministru al României în perioada 1899 – 1900 și în perioada 1904 – 1907.

Se trăgea din vechea familie nobiliară, Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români, respectiv împăraţilor bizantini Cantacuzino. A studiat la București și Paris, unde și-a luat doctoratul în drept, în anul 1858. După ce s-a întors în ţară a fost numit judecător la Tribunalul Ilfov, după care, a devenit consilier la Curtea de Apel București, funcţie din care a demisionat la data de 4 mai 1864.

Datorită averii sale colosale a fost supranumit „Nababul”. Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Naţional „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Bușteni, numit uneori „Palatul Cantacuzino Bușteni” și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și „Micul Trianon”, în prezent în ruină.

Sursa: www.cantacuzinocastle.com

Citeşte şi: Sucevița, mănăstirea Movileștilor

One thought on “Castelul Cantacuzino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *