Casa Memorială „Veronica Micle”

Casa Memorială „Veronica Micle”

Veronica Micle, poetă, cunoscută atât pentru poeziile sale pline de sensibilitate, cât și pentru postura de muză și marea iubirea a poetului Mihai Eminescu, s-a născut pe 22 aprilie 1850 la Năsăud. După moartea tatălui, Ilie Câmpeanu, în timpul revoluției din 1848-1849 din Transilvania, mama sa, Ana Câmpeanu, a luat decizia de a se muta în Moldova, la Târgu-Neamț, alături de cei doi copii, Veronica și Radu.

Casa Memorială „Veronica Micle”

Casa care a adăpostit familia în Târgu-Neamț era situată vis-a-vis de Spitalul din Târgu-Neamț și fosta Școală Domnească și a fost cumpărată de mama Veronicăi. Deși poposirea în această casă a fost una de scurtă durată, cu toții mutându-se în 1853 la Iași, ea a rămas în proprietatea familiei.

După căsătoria cu Ștefan Micle, casa i-a revenit Veronicăi drept zestre, poeta revenind des în acest loc, în special în timpul verilor, unde a organizat diverse serate literare.

În ultima perioadă a vieții sale Veronica Micle a donat casa către maicile de la Mănăstirea Văratec pentru a o folosi în găzduirea măicuțelor care veneau la tratament la spitalul din Târgu-Neamț. Veronica Micle s-a stins din viață pe 4 august 1889, la Mănăstirea Văratec, locul ei de refugiu, unde a și rămas pentru veșnicie.

Fotografia lui Mihai Eminescu

Casa, deși a avut mai mulți proprietari de-a lungul timpului, a reușit să se transforme în Casa Memorială a gingașei poete, interiorul păstrând parfumul vremurilor în care în salon veneau personalități din lumea literară, printre care și Mihai Eminescu. Cum legătura dintre cei doi a fost una extrem de profundă, casa Veronicăi Micle avea nevoie de un obiect care să îl fi definit cu adevărat pe Eminescu și care să păstreze vie amintirea unei povești de iubire rar întâlnită.

Fotografia unicat a lui Mihai Eminescu realizată la vârsta de 34 de ani, cea de-a treia fotografie a sa.

Având în vedere pasiunea sa pentru acte de cultură și pentru Eminescu, pe 16 august 2023, doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu a semnat actul de donație prin care a transmis Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț fotografia unicat a lui Mihai Eminescu realizată la vârsta de 34 de ani, cea de-a treia fotografie a sa. Fotografia a fost realizată în vara anului 1884, în atelierul faimosului fotograf Nestor Heck situat în Iași, pe strada Lăpușneanu.

Rama fotografiei este originală, realizată din lemn masiv, de nuc și are o greutate de 3 kg, iar pe spatele ei poate fi văzută ștampila cu numele atelierului Nestor Heck.

Te-ar putea interesa și: Neurochirurgia portretului

Prin această donație, Casa Memorială, singurul muzeu dedicat Veronicăi Micle, va beneficia de acum înainte de un bun de interes național și de un plus de interes din partea vizitatorilor dornici să se bucure de această piesă unică ce va fi mereu expusă în prima sală a expoziției permanente. Astfel, actul de generozitate al doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu marchează încă o dată importanța redării publicului larg a uneia dintre cele mai prețioase mărturii palpabile ale existenței marelui om de cultură care a lăsat o urmă adâncă în sufletul și existența Veronicăi Micle.

Autor: Adina-Maria Simion, Traducător și interpret