Bujorul, sănătate în culori

Bujorul, sănătate în culori

Autor: Ing. Drd. Daniela Troia

Bujorul (Paeonia romanica peregrina) este una dintre cele mai populare plante de gradină din regiunile temperate, cu 40 de specii distincte, în majoritate plante perene erbacee de până la un metru înălțime. Unii sunt arbusti lemnosi și pot ajunge până la 3,5 metri înălțime.

Pe lângă faptul că adaugă caracteristici care induc zâmbetul în aranjamentele noastre cu flori, bujorii au ai o serie de alte beneficii atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Din aceasta cauza, a fost numit „super floare”, având capacitatea de a ajuta un număr destul de mare de afecțiuni. Cuvântul bujor vine de la zeul grec, Paean, care era zeul vindecării.

Principalul beneficiu pentru sănătate al bujorilor este capacitatea lor de a ajuta la vindecarea inflamațiilor, conform medicinei tradiționale chineze. Paeonia lactiflora a fost utilizată și pentru tratarea artritei reumatoide, lupus eritematos sistemic, hepatită, dismenoree, crampe musculare, spasme și febră. Efectele sale antiinflamatorii inhibă producția de prostaglandina E2, care induce febra și leucotriene B4, care promovează rezistența la insulină. Aceste flori ajută celulele să comunice prin suprimarea creșterii concentrației intracelulare a ionilor de calciu.

Extractul de bujor este disponibil ca supliment, deoarece, ajută persoanele cu probleme de colesterol și diabet, precum și la reducerea riscului la anumite tipuri de cancer și boli de inimă.

Rădăcina de bujor este folosită ca diuretic, sedativ și tonic, fiind cunoscută pentru efectele sale antispasmodice, analgezice și antiinflamatorii. Grecii au folosit bujorul pentru a trata epilepsia și pentru a susține menstruația. Herboriștii europeni folosesc rădăcina ca antispasmodic și pentru a calma nervii. În medicina chineză, bujorul alb se utilizeaza pentru tratarea hipertensiunii arteriale, durerii toracice, crampelor musculare, spasmelor, febră.

Bujorul conține 18 constituenți activi responsabili de inhibarea coagulării sângelui sau a agregării plachetare. Constituenții activi includ paeoniflorin, catechina, galoilpaeoniflorin și paeonol. Efectul anti-coagulant al bujorului susține circulația sânguină sănătoasă, care previne anumite boli cardiovasculare.

Rădăcina de bujor poate fi luată ca un ceai, extract, în capsule sau tinctură, toate cu proprietăți calmante și recomandate pentru cei care nu dorm peste noapte și pentru hipereretism. Pentru prepararea sa este necesar să se ia 10 grame de rizomi și să macereze în 100 ml de votcă sau alcool. După o lună de stat la macerat, se filtrează și se ia până la 30 de picături diluate cu o cantitate mică de apă, de trei ori pe zi.

Bujorul mai este folosit și în sindromul ovarului polichistic, tulburări autoimune, vindecarea pielii crăpate și multe alte afecțiuni. De asemenea, poate acționa ca un antioxidant. Bujorul conține paeoniflorin. Astfel, aplicarea unui produs cosmetic specific care conține 0,5% paeoniflorin timp de 8 săptămâni reduce ridurile faciale.

Afectarea rinichilor la persoanele cu diabet zaharat (nefropatie diabetică), poate fi remediată prin administrarea bujorului pe gură timp de 6 luni.

Unele persoane care iau medicamente antipsihotice pot dezvolta hiperprolactinemie. Efectul bujorilor la acești oameni, prin administrarea zilnică de bujor timp de 4 săptămâni, poate reduce nivelul prolactinei.

Luarea bujorului cu medicamentul metotrexat timp de 9 săptămâni sau mai mult poate îmbunătăți simptomele la copiii cu artrită idiopatică juvenilă.

Luarea unei combinații specifice de bujor, ar putea ușura crampele musculare la persoanele cu ciroză hepatică și la persoanele care suferă de hemodializă.

Luarea bujorului timp de 12 săptămâni pare să îmbunătățească dimensiunea sau severitatea leziunilor pielii cauzate de psoriazis.

Nu folosiți bujor dacă sunteti gravidă sau alăptați. Deoarece bujorii pot încetini coagularea sângelui, există îngrijorarea că ar putea crește riscul de sângerare la aceste persoane. Opriți utilizarea bujorului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Doza adecvată de bujor depinde de vârsta, sănătatea și afecțiunile utilizatorului. Retineți că produsele naturale nu sunt întotdeauna în siguranță și dozele pot fi importante. Asigurați-vă că urmați indicațiile relevante de pe etichetele produsului și consultați farmacistul, medicul sau un expert fitoterapeut. Nu hrăniți cu bujori câinii și pisicile, deoarece sunt otrăvitori pentru ei! (Foto: pixabay.com)

www.herbalrom.ro

Citește și: Menta și senzația de prospețime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *