Boala parodontală

Boala parodontală

Cum obținem un diagnostic clar?

Pentru un diagnostic clar, procedura absolut necesară este sondajul parodontal, care este făcut la cabinet de către specialist. Sondajul va măsura zona sau punctul unde sonda întâmpină o rezistență fizică, dată de atașamentul parodontiului la dinte.        

În funcție de rezultate, se poate trece la tratament. În boala parodontală, tratamentul este complex și urmărește încetinirea evoluției bolii. În funcție de severitatea afectării, există mai multe moduri de a trata parodontoza.

În faza incipientă, tratament nechirurgical, în care se folosesc proceduri mai puțin invazive, poate da rezultate bune:

  • Detartrajul – elimină tartrul și bacteriile de la suprafața dintelui;
  • Surfasajul – este un detartraj manual, subgingival, o curățire mai aprofundată a dinților;
  • Folosirea de substanțe antibiotice – apa de gură antibacteriană cu care se clătește gura sau geluri care conțin antibiotice ce se introduc în spațiul dintre dinți și gingii.

În boala parodontală avansată, tratamentul nechirurgical și buna igienă orală nu mai sunt suficiente și se recurge la tratamentul chirurgical:

  • Operatia cu lambou: Procedura constă în efectuarea unor incizii mici în gingie, astfel încât o porțiune a țesutului gingival poate fi ridicat, rădăcinile dintelui fiind expuse pentru o mai bună curățare;
  • Grefa de os: Când boala parodontală este avansată și a distrus osul din jurul rădăcinii dintelui, se apelează la grefa de os. Grefa poate fi compusă din mici fragmente dintr-un os, propriul os sau os sintetic. Grefa de os ajută la fixarea dinților în locația proprie, previne pierderea lor. De asemenea, servește ca o platformă pentru regenerarea osului natural;
  • Regenerarea asistată a țesutului: Regenerarea osului care a fost distrus de boala parodontală se face prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil (membrană) între osul existent și dinte – materialul previne intrarea de țesut nedorit în zona afectată, permițând osului să crească din nou.

În reușita tratamentului cooperarea pacientului este esențială. Acesta trebuie să înțeleagă necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog (cel puțin o dată la 6 luni), pentru detrartraj și chiuretaj subgingival. De asemenea, pot fi necesare aplicații locale de substanțe medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orală.

La OZONO, ne vom asigura că vei beneficia de cel mai bun tratament pentru afecțiunea cu care te confrunți, pentru a obține cele mai bune rezultate. Pentru orice întrebări, îți stăm la dispoziție la numerele de telefon 0332 912 ; 0775 332 912 sau completând formularul de mai jos.

Autor: Dr Mugur Cojocaru, Medic Specialist Parodontologie

www.ozono.ro

Citește și: Prima vizită la stomatolog a copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *