O cutie de băutură carbogazoasă pe zi poate crește riscul de cancer la ficat cu 85%

O cutie de băutură carbogazoasă pe zi poate crește riscul de cancer la ficat cu 85%

Potrivit unui studiu recent din Franța, consumul unei singure cutii de băutură carbogazoasă pe zi este responsabil pentru o creștere cu 85% a riscului de cancer la ficat.

Această analiză a fost efectuată de o echipă Harvard pe un grup de 98.786 de femei în postmenopauză, cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani.

Pe parcursul unei perioade de urmărire mediană de peste 20 ani, 207 femei au dezvoltat cancer la ficat și 148 au murit din cauza unei boli hepatice cronice. În detaliu, cercetătorii au descoperit că femeile aflate în postmenopauză care consumau cel puțin o băutură răcoritoare cu zahăr sau o băutură de fructe din comerț pe zi aveau de 1,75 ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer la ficat și de 2,5 ori mai multe șanse de a avea cancer la ficat.

„Gândește-te de două ori înainte de a alege băuturi dulci în fiecare zi!”

„La femeile aflate în postmenopauză, în comparație cu consumul a 3 sau mai puține porții de băuturi îndulcite cu zahăr pe lună, cele care consumau 1 sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi au avut o incidență mai mare a cancerului hepatic și a decesului din cauza bolii hepatice cronice”, raportează autorii.

Te-ar putea interesa și: Câte calorii conțin băuturile alcoolice?

„Deși acest studiu este observațional și, prin urmare, nu poate oferi cauză și efect, știm dintr-un corp de dovezi că merită să ne gândim de două ori la alegerea băuturilor dulci în fiecare zi. Băuturile bogate în zahăr sunt adesea bogate în calorii și cresc riscul de obezitate, care este în sine un factor de risc pentru cancer și boli hepatice”, a detaliat dr. Pauline Emmett, cercetător principal la Universitatea din Bristol.

Studiile ulterioare ar trebui să confirme aceste rezultate și să identifice căile biologice ale acestor asociații. Sursa: santemagazine.fr / Credit foto: Ella Marau