Fotografia lui Mihai Eminescu a fost donată Casei Memoriale „Veronica Micle”
Miercuri, 16 august 2023, doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu a semnat actul de donație prin care transmite Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț fotografia unicat a lui Mihai Eminescu realizată la vârsta de 34 de ani, cea de-a treia fotografie a sa.
Începând cu luna septembrie, fotografia va fi mereu expusă numai în cadrul Casei Memoriale „Veronica Micle”, în prima cameră, fiind oferită de doamna avocat prin acest act de donație, pentru întreaga durată a vieții sale. În schimb, fotografia va putea fi scoasă din casa memorială cu scopul prezentării ei în cadrul unor expoziții de pe teritoriul țării.
A treia fotografie a lui Mihai Eminescu, realizată la vârsta de 34 de ani
Această a treia fotografie a lui Mihai Eminescu, realizată la vârsta de 34 de ani, este o fotografie unicat, fiind făcută în vara anului 1884, în atelierul faimosului fotograf Nestor Heck situat în Iași, pe strada Lăpușneanu. Mihai Eminescu a fost „păcălit” în momentul fotografierii, niște prieteni junimiști convingându-l cu greu să intre în atelier, cu promisiunea că vor face o fotografie de grup. Doar că în momentul declanșării aparatului foto prietenii lui s-au retras rapid, lăsându-l astfel pe poet singur în cadru. Rama fotografiei este originală, realizată din lemn masiv, de nuc și are o greutate de 3 kg, iar pe spatele ei poate fi văzută ștampila cu numele atelierului Nestor Heck.
Fotografia a fost obținută de doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu în urma câștigării unei licitații, hotărându-se să o doneze Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț. Fotografia, care a ocupat inițial un loc de cinste pe șemineul Casei „Joseph Zoller” din Iași, casă monument istoric de a cărei restaurare s-a ocupat tot doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu, va ajunge în sediul casei memoriale a renumitei poete.
Casa Memorială „Veronica Micle”
Această casă în care a locuit Veronica Micle în scurta perioadă din copilăria sa a fost casa care i-a adăpostit familia după plecarea din Năsăud. Mama Veronicăi Micle, Ana Câmpeanu, a cumpărat reședința după moartea soțului și sosirea în Târgu-Neamț alături de cei doi copii, Veronica și Radu. Deși poposirea în această casă a fost una de scurtă durată, familia mutându-se după 2 ani și jumătate la Iași, ea a rămas în proprietatea familiei. După căsătoria cu Ștefan Micle, casa i-a revenit Veronicăi drept zestre, poeta revenind deseori în acest loc, unde a organizat diverse evenimente literare și întâlniri cu oameni de cultură.
În ultima perioadă a vieții sale Veronica Micle a donat casa către maicile de la Mănăstirea Văratec pentru a o folosi în găzduirea măicuțelor care veneau la tratament la spitalul din Târgu-Neamț, situat vis-a-vis de casă, astfel putând fi cazate foarte aproape de acesta.
Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu-Neamț este unicul muzeu care este dedicat poetei și muzei lui Mihai Eminescu. Seratele literare erau nelipsite din salonul Veronicăi Micle, ea revenind cu drag în locul ei de suflet în timpul verii, unde a fost primit și poetul Mihai Eminescu după încheierea studiilor sale de la Berlin.
Interiorul casei, prin elementele de mobiler și alte bunuri care s-au păstrat, reușește să transmită ideea de continuitate a ceea ce a reprezentat influența unei scriitoare de o frumusețe și inteligență aparte, cu un aport foarte mare adus operei lui Mihai Eminescu, cel care a fost fascinat de viitoarea lui muză încă din primele clipe.
Te-ar putea interesa și: Marca “CASA JOSEPH ZOLLER 1912”
Casa păstrează amprenta vie a Veronicăi, rămânând din fericire o dovadă a existenței atât a iubitei scriitoare, cât și a ideii de iubire care depășește orice obstacole dintre doi oameni, chiar dacă fără un final ideal, încununat de un deznodământ perfect.
Casa a trecut printr-o serie de schimburi de proprietari după moartea Veronicăi Micle, astfel încât, după mai multe intervenții venite din partea unor personalități, precum Nicolae Iorga, profesori și preoți, aceasta a fost salvată și transformată într-un muzeu memorial.
Eminescu și Veronica Micle
Cum opera poetului Mihai Eminescu nu poate fi „despărțită” de legătura lui de iubire cu Veronica Micle, o tânără ce i-a influențat pe veci atât viața, cât și puterea de compoziție, la fel nici casa în care s-au văzut frecvent cei doi la cenacluri literare nu poate rămâne fără poza lui Eminescu.
Deși în această fotografie Eminescu își arăta o față brăzdată de suferințele bolii ce îl măcina, ea surpinde fără tăgadă o inteligență creativă matură, cel mai probabil evidențiată și mai mult de însăși boala fatidică. Viața Veronicăi Micle, precum și povestea de dragoste dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu au fost chestiuni ce au atras mereu atenția iubitorilor de lectură.
Iubirea Veronicăi pentru Eminescu a fost una jertfelnică, neputând să se bucure de o relație de dragoste ideală alături de un bărbat iubit, dar în același timp renunțând și la alte posibile mariaje cu diverși domni care ar fi putut să o ajute să uite de lipsurile materiale cu care s-a confruntat după moartea lui Ștefan Micle. Cu toate acestea, ea a ales fidelitatea față de un tânăr care, deși nu îi putea oferi nimic material și o poziție socială bună, îi putea pune la picioare iubirea lui eternă și nemărginită.
Dincolo de valoarea pe care o are fotografia în sine, un bun de interes național, acest obiect unic va aduce și Casei Memoriale „Veronica Micle” un plus în dorința și curiozitatea de vizitare din partea turiștilor, oamenilor de cultură și colecționarilor.