Durerea toracică la copil
Durerea toracică este responsabilă de aproximativ 0,5% din prezentările în unităţile de primiri urgenţe pediatrice, respectiv 15% dintre consultaţiile din ambulatoriu. Studiile arată că mai puțin de 4% dintre copiii care se prezintă la medic, acuzând dureri toracice, suferă de o boală cardiacă. Spre deosebire de adult, cauzele de natură cardiacă ale durerii toracice sunt rare la copil.
Medicul de familie și cel pediatru sunt specialiștii la care ar trebui să se prezinte inițial un copil cu asemenea simptome. Aceștia, în urma anamnezei și a examenului obiectiv (examenul pe aparate și sisteme), pot suspecta o cauză cardiacă și pot îndruma părinții spre medicul cardiolog pediatru.
Care sunt cauzele durerii toracice la copii?
Durerea toracică apare la copii de toate vârstele, cu o distribuție egală între sexe (baieți/fete), vârsta medie de prezentare fiind 13 ani. Trauma sau întinderile musculare de la nivelul peretelui toracic, costocondrita și bolile respiratorii reprezintă cele mai frecvente 3 cauze de durere toracică la copii. Cauzele gastrointestinale și psihogene sunt identificate în mai puțin de 10% din cazuri, iar o cauză cardiacă se găsește rar, în sub 5% din cazuri.
1. Costocondrita
Costocondrita este o patologie benignă ce cauzează durere toracică la 9-22% dintre copii și este mai frecventă la fete decăt la baieți. Durerea este, de obicei, ascuțită, anterioară și unilaterală și este accentuată de efortul fizic sau de respirație. De asemenea, o anumită poziție poate determina apariția durerii. Diagnosticul se pune prin examenul clinic, medicul observând sensibilitate la palpare în zona articulațiilor condrosternale sau costocondrale.
2. Cauze musculoscheletale (care țin de peretele toracic)
Durerea toracică musculoscheletală este frecventă la copii și este cauzată de întinderea musculaturii pectorale, a umerilor sau a spatelui după efort fizic (sport, tuse) sau de un traumatism în regiunea toracică. Un istoric de exerciții fizice , ridicări de greutăți sau traumă directă în prezența durerii toracice este diagnostic pentru cauza musculoscheletală a durerii. Anomaliile cutiei toracice sau a coloanei vertebrale toracale pot produce, de asemenea, o durere toracică ușoară, cronică.
3. Cauze respiratorii
Cauzele respiratorii sunt responsabile de 10-20% dintre cazurile de durere toracică la copii. Prezența de tuse severă, raluri pulmonare, wheezing, tahipnee, tiraj sau febră la examenul clinic sugerează o infecție respiratorie ce poate determina apariția toracalgiilor. Durerea toracică accentuată în inspir profund poate sugera o pleurezie. Radiografia cardio-pulmonară poate confirma diagnosticul de pleurezie, pneumonie sau pneumotorax.
Tuberculoza pulmonară este o infecție bacteriană care afectează, în principal, plămânii, cauzând durere toracică, tuse frecventă chiar cu sânge, pierdere în greutate, transpirații nocturne.
Prevalența astmului indus de efort este, cel mai probabil, subestimată. Exercițiul fizic declanșează bronhospasmul la 80% dintre indivizii cu astm bronsic. Simptomatologia poate include tuse, wheezing, dispnee și durere toracică cu caracter de constricție. Factorii de mediu precum temperatura scăzută, polenul, poluarea sau infecțiile respiratorii virale pot înrăutăți astmul indus de efort. Testul de provocare (a bronhospasmului) la efort este diagnostic.
4. Cauze digestive
Durerea toracică poate ascunde o patologie gastrointestinală, precum reflux gastroesofagian, dispepsie, gastrită sau hernie hiatală. Durerea în acest context are caracter de „arsură”, poate fi exacerbată de alimentaţie, poziţie postprandială şi poate fi asociată cu sialoree sau disfagie. Colecistita şi coledocolitiaza pot fi prezente la adolescenţii obezi. Durerea poate fi localizată în epigastru, infero-toracic drept sau la nivelul umărului drept.
Te-ar putea interesa și: Vaccinarea antimeningococică
5. Cauze cardiace
Bolile cardiovasculare reprezintă o cauza a durerii toracice la copil în sub 5% din cazuri.
Spre deosebire de patologia cardiacă a adultului, la care durerea toracică survine, de regulă, în caz de irigare defectuoasă a inimii (infarct miocardic), la copil durerea în zona toracică provocată de o afecțiune cardiacă este extrem de rară (1-4% dintre copiii care acuză dureri toracice au o boală de inimă) și este determinată de o boală de structură a inimii pe care copilul o poate avea de la naștere (congenitală) sau de o infecție dobândită a miocardului (miocardită) ori a pericardului (pericardită).
Dacă nu se descoperă o cauză non-cardiacă a durerii toracice și natura durerii este în concordanță cu cea de origine cardiacă, ar trebui luat în considerare consultul cardiologic. Copiii cu dureri toracice la efort, mai ales dacă sunt asociate cu amețeli sau palpitații, trebuie luați în considerare pentru o posibilă cauză cardiacă a durerii toracice. Studiul electrocardiografic (ECG) și ecocardiografic ar trebui să demonstreze sau să excludă majoritatea durerilor toracice de origine cardiacă, cu excepția celor asociate aritmiilor cardiace sau abuzului de substanțe.
6. Cauze psihogene
Tulburările psihogene reprezintă 5% până la 17% din cazuri. Adesea, un eveniment major de stres recent coincide cu apariția durerii toracice, cum ar fi decesul, divorțul, o boală gravă, o dizabilitate, o mutare recentă sau eșecul la școală. Consultul psihologic sau psihiatric poate dezvălui simptome de conversie, o tulburare de somatizare sau chiar depresie.
În aproape 50% dintre cazurile pediatrice de durere toracică nu poate fi decelată o cauză.
Ce investigații sunt necesare pentru diagnosticul durerii toracice la copil?
Primul obiectiv al evaluării copiilor care acuză durere toracică este de a exclude o cauză cardiacă a acesteia. De obicei, asta este principala preocupare a copilului și a părinților. De asemenea, trebuie investigate trei dintre cele mai frecvente cauze non cardiace ale durerii toracice – costocondrita, cauzele musculo-scheletale și bolile respiratorii.
Istoricul bolii prezente trebuie să ajute la determinarea naturii durerii în termeni de durată, intensitate, frecvență, localizare și puncte de iradiere. Este important dacă durerea toracică a apărut în timpul sau după activități fizice sau dacă pacientul se afla în repaus.
În majoritatea cazurilor, copiii cu durere toracică au un examen fizic normal. Ei prezintă elemente specifice unei etiologii musculoscheletale şi nu au un istoric sugestiv pentru boli care pun în pericol viaţa.
Dacă examenul clinic şi anamneza sugerează afectare organică, sunt necesare evaluări suplimentare
- Electrocardiograma (ECG) este indicată când există suspiciunea unei patologii cardiace pe baza istoricului sau a examenului fizic. ECG-ul poate identifica tipul tulburării de ritm la cei cu tahicardie sau palpitaţii. Dacă aritmia este intermitentă şi examenul ECG iniţial este normal, se recomandă monitorizare prin holter ECG.
- Radiografia toracică poate evidenţia cardiomegalie, context în care se ridică suspiciunea patologiilor congenitale cu şunt stânga-dreapta, a celor care obstrucţionează ejecţia ventriculului stâng, insuficienţa cardiacă, pericardita sau efuziunea pericardică. Infiltratele pneumonice sau atelectaza pot fi de asemenea descrise. Hiperinflaţia este de obicei observată la pacienţii cu astm bronşic. Poate decela prezenţa pneumotoraxului, pneumomediastinului sau a pleureziei.
- Ecografia toracică poate decela pneumotorax, pleurezii chiar şi în cantitate mică şi revărsate pericardice, orientând rapid diagnosticul.
- Ecocardiografia este utilă când istoricul personal sau familial ridică suspiciunea existenţei unei patologii cardiace. Examinarea evaluează funcţia ventriculară şi anomaliile structurale congenitale sau dobândite asociate. În plus, stabileşte diagnosticul de cardiomiopatie hipertrofică sau dilatativă, descrie prezenţa efuziunii pericardice şi identifică anomaliile arterelor coronare.
- D-dimerii au valoare predictiv negativă bună pentru evenimentele trombotice, dar există şi risc de fals-pozitivitate. Iniţierea unei terapii antitrombotice trebuie judicios evaluată, în anumite cazuri fiind necesară completarea evaluării prin angiografie pulmonară prin tomografie computerizată.
Cum pot fi tratate durerile toracice la copil?
Tratamentul durerilor toracice la copil vizează cauzele care le produc. Dată fiind multitudinea de posibilități și riscul de deces al anumitor afecțiuni, este necesară prezentarea la medicul specialist cât mai precoce, chiar dacă se va dovedi ulterior că afecțiunea nu este una gravă.
Cum pot fi prevenite durerile toracice ale copilului?
Un mod de viață sănătos, cu respectarea unui regim alimentar echilibrat în principii nutritive, consum de fructe și legume zilnic, respectarea orarului meselor și al orelor și duratei somnului, plimbarea în aer curat, respectarea programului de vaccinare, prezentarea la consulturi profilactice, petrecerea unui timp de calitate în cadrul familiei sunt factori care contribuie la prevenirea apariției durerilor toracice la copii.