Celulele renale bolnave regenerate în premieră mondială

Celulele renale bolnave regenerate în premieră mondială

Celulele renale bolnave ar putea fi regenerate prin blocarea unei proteine, care este responsabilă de leziunile renale.

Într-o premieră mondială, oamenii de știință din Singapore și Germania au arătat că terapia regenerativă pentru restabilirea funcției renale afectate ar putea fi în curând o posibilitate.

Echipa a descoperit, într-un studiu preclinic, că blocarea unei proteinei ​​interleukina-11 (IL-11) permite celulelor renale deteriorate să se regenereze, restabilind funcția renală afectată din cauza bolilor și a leziunilor acute.

Te-ar putea interesa și: Colagenul, ce mâncăm ca să-i stimulăm producția

Descoperirile lor implică proteina în declanșarea unei cascade de procese moleculare ca răspuns la leziuni renale care duc la inflamație, fibroză (cicatrici) și pierderea funcției. Ei au descoperit, de asemenea, că inhibarea IL-11 cu un anticorp neutralizant poate preveni și chiar inversa afectarea rinichilor în această situație.

Cercetătorii au descoperit că celulele tubulare renale, care căptușesc tuburile minuscule din interiorul rinichilor, eliberează interleukina-11 (IL-11), o proteină care reglează cicatricile, ca răspuns la afectarea rinichilor. Acest lucru duce la creșterea expresiei unei gene care oprește creșterea celulară și promovează disfuncția rinichilor.

Inversarea fibrozei și a inflamației

Într-un model preclinic al bolii renale diabetice umane, oamenii de știință au arătat că oprirea acestui proces prin administrarea unui anticorp care se leagă de IL-11 a condus la proliferarea celulelor tubulare renale și la inversarea fibrozei și a inflamației, permițând celulelor renale deteriorate să se regenereze și restabilirea funcției renale afectate.

Mai precis, cercetătorii au arătat că celulele tubulare renale, care căptușesc tuburile minuscule din interiorul rinichilor, eliberează IL-11 ca răspuns la afectarea rinichilor. Acest lucru activează o cascadă de semnalizare care duce în cele din urmă la o expresie crescută a unei gene, numită Snail Family Transcriptional Repressor 1 (SNAI1), care oprește creșterea celulară și promovează disfuncția rinichilor.

În timp ce studiile clinice ale unui anticorp care se leagă de o altă moleculă pro-fibrotică numită factor de creștere transformator beta nu au avut succes, această nouă abordare aduce speranța unei noi ținte. Sursa: Nature Communications

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *