Alzheimer depistat cu un test de sânge
Un simplu test de sânge ar putea diagnostica într-o zi boala Alzheimer? Aceasta este calea urmată de cercetătorii care au dezvoltat un test de sânge pentru a prezice riscul de a dezvolta această boală neurodegenerativă cu până la 3,5 ani înainte de diagnosticul clinic.
Astăzi, Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă. Dacă nu există încă un tratament capabil să trateze boala, îngrijirea adecvată poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a familiei acestuia. Dar este încă necesar să se diagnosticheze din timp boala.
Pentru asta, un nou test ar putea schimba totul. O nouă cercetare de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience de la King’s College din Londra a dezvoltat un test de sânge care ar putea prezice riscul de apariție a bolii Alzheimer cu până la 3,5 ani înainte de diagnosticul clinic. Acest studiu a fost publicat în revista Brain.
În acest studiu, cercetătorii au prelevat probe de sânge pe parcursul mai multor ani de la 56 de persoane cu deficiență cognitivă ușoară (MCI). Deși nu toți oamenii cu MCI dezvoltă boala Alzheimer, cei care progresează la diagnostic într-un ritm mult mai mare. Descoperirile sugerează că „componentele sângelui uman pot modula formarea de noi celule cerebrale, un proces numit neurogeneză”.
Când cercetătorii au folosit numai probe de sânge prelevate cel mai îndepărtat de când participanții au fost diagnosticați, au descoperit că modificările neurogenezei au avut loc cu 3,5 ani înainte de diagnostic.
Te-ar putea interesa și: Circovirus uman 1, un nou virus implicat în hepatită
Probele de sânge care ulterior s-au deteriorat și au dezvoltat boala Alzheimer au arătat scăderea creșterii celulare, scăderea diviziunii celulare și creșterea morții celulare.
Ei au descoperit, de asemenea, că probele au crescut conversia celulelor imature ale creierului în neuroni hipocampali. „În studiul nostru, am căutat să folosim acest model pentru a înțelege procesul de neurogeneză. Am folosit modificările din acest proces pentru a prezice boala Alzheimer. Am găsit primele dovezi la oameni că sistemul circulator al corpului poate avea un efect asupra capacității creierului de a forma celule noi”, explică profesorul Sandrine Thuret, autorul principal al studiului