Orjeletul, cauze, manifestări, tratament

Orjeletul, cauze, manifestări, tratament

Orjeletul sau ulciorul la ochi este una dintre cela mai întâlnite afecțiuni la nivelul pleoapelor şi a suprafeţei oculare.

Pe durata iernii, la nivelul ochilor noștri se pot produce unele modificări patologice infecțioase sau fiziologice. Trei afecțiuni des întâlnite la nivelul pleoapelor şi a suprafeţei oculare sunt: orjeletul, chalazionul și blefarita. Astăzi vom vorbi despre orjelet.

Orjeletul este o infecție stafilococică a glandelor sebacee locale, care se formează în urma obstrucției glandelor Zeiss (orjeletul extern) sau a glandelor Meibomius (orjelet intern).

Factorii favorizanţi: blefaritelecronice recurente, igiena oculară precară, antecedente alergice, diabetul zaharat ș.a.

Orjeletul se manifestă prin disconfort ocular, senzaţie de ȋnţepătură locală, arsură. Ulterior apare și durerea la nivelul pleoapei, exacerbată la palpare.

Ȋn grosimea pleoapei se observă o tumefacţie dureroasă, ȋnsoţită de roşeaţă şi edem palpebral. Umflătura poate creşte ȋn dimensiuni și poate să se formeze un abces fie pe cale conjunctivală, fie tegumentară. Acest lucru se întâmplă la 3- 4 zile de la debut, prin apariția unei zone gălbui la locul de proeminenţă maximă.

Cum se tratează orjeletul?

Ȋn faza acută, se pot folosi comprese locale calde cu apă. Este importantă menținerea igienei oculare și a mâinilor, folosirea unui prosop personal, schimbarea feţei de pernă.

Ȋn cazul suprainfecţiei bacteriene, pacientul trebuie să se adreseze oftalmologului pentru instituirea tratamentului local şi general.

Atunci când leziunile devin cronice şi răspund greu la medicaţie, devine necesară intervenţia chirurgicală sub anestezie locală.

Autor: dr. Mihaela Rusu, medic specialist Oftalmologie, Arcadia