Endometrioza, influențată de flora intestinală
Endometrioza, această boală ginecologică cronică, se caracterizează prin prezența unor leziuni asemănătoare endometriale (mucoasa care căptușește interiorul uterului) în afara cavității uterine: pe sau în ovare și trompe uterine, vezică urinară, rect, diafragmă…
Flora intestinală ar putea juca un rol în endometrioză și ar putea promova progresia acesteia, potrivit unui nou studiu științific.
Flora intestinală, a făcut obiectul multor cercetări în ultimii ani, deoarece ar avea multe repercusiuni asupra sănătății noastre fizice și psihice. Ar putea influența riscul de a contracta mai multe boli. Cel mai recent: endometrioza.
Potrivit unui nou studiu publicat în Cell Death & Discovery, o microbiotă intestinală alterată joacă un rol central în progresia endometriozei.
Lucrările anterioare au observat deja că microbiota intestinală era de proastă calitate la femeile cu endometrioză. Acum se pare că această microbiotă „rea” agravează boala.
Aici, cercetătorii au creat un model animal, în acest caz șoareci, a căror microbiotă fusese eliminată cu ajutorul antibioticelor. Leziunile de endometrioză au fost apoi create chirurgical, prin transplantarea de fragmente uterine în peritoneu (membrană ce conține organele cavității abdominale).
Te-ar putea interesa și: Cancerul ovarian depistat cu datele cardul de fidelitate de la farmacii
După 21 de zile, leziunile grefate la șoarecii „de control”, dotați cu microbiotă, au fost mai mari decât cele ale șoarecilor lipsiți de floră intestinală. Ceea ce, pentru oamenii de știință, indică faptul că o microbiotă alterată tinde să agraveze boala, în comparație cu absența microbiotei. Altfel spus, mai bine să nu ai microbiotă decât să ai o microbiotă în stare proastă, dacă suferi de endometrioză.
Microbiota, o cale de tratament sau chiar un instrument de diagnostic
Un alt experiment a evidențiat rolul cheie al metaboliților derivați din microbiotă, cu alte cuvinte molecule rezultate din metabolismul bacteriilor intestinale. Prin ceea ce produc, anumite bacterii intestinale ar contribui astfel la progresia endometriozei, prin cresterea proliferarii si cresterii leziunilor.
Vestea bună este că putem acționa asupra microbiotei intestinale, fie prin dietă, fie prin medicație. Putem opta pentru un consum de prebiotice și probiotice, mese variate și echilibrate. Prin urmare, ar fi posibil să se reducă impactul microbiotei intestinale asupra endometriozei.
Echipa de cercetare studiază și posibilitatea utilizării compoziției microbiotei intestinale ca instrument de diagnostic, în această patologie în care imagistica este adesea necesară pentru a o diagnostica cu precizie și certitudine.