Foamea exagerată, cum să o controlăm și de ce pune stăpânire pe noi

Foamea exagerată, cum să o controlăm și de ce pune stăpânire pe noi

Foamea și apetitul sunt reglementate prin interacțiuni complexe ale sistemelor endocrine, digestive și neurologice. Lipsa satietății și un apetit care vă face să mâncați mai mult decât nevoile organismului duce inevitabil la îngrășare.

Foamea exagerată. Care sunt motivele din spatele ei? Uneori e ocazională, alte ori poate fi deja un obicei.

Mâncați prea repede

Obiceiul de a mânca pe fugă, uneori chiar în picioare, eventual cu ochii pe un ecran de telefon, calculator, televizor, nu va duce la sațietate. Creierul are nevoie de 15-20 de minute pentru a percepe senzația de sațietate. Mâncatul încet, savurând fiecare îmbucătură este mult mai satisfăcător, vă ajută să ingerați mai puțin și este o formă de respect pentru propriul organism.

Nu beți suficientă apă

Multe persoane confundă senzaţia de sete cu cea de foame. Beți mai întâi un pahar cu apă și așteptați 5 minute. Dacă încă vă este foame, atunci ar trebui să vă așezați la masă. Și, pentru că ați băut deja un pahar cu apă, probabil, veți mânca mai puțin.

Mâncați frecvent produse dulci

Când consumați glucide sub diverse forme, precum făina albă din cornuri, gogoși, covrigi sau alte produse de patiserie şi cofetărie, sucuri acidulate sau fresh-uri, introduceți brusc foarte mult zahăr în organsim. Veți obține energie de scurtă durată și datorită unei secreții mari de insulină, ca răspuns al organismului în fața zahărului în exces, glicemia va scadeă brusc și veți simți din nou o senzaţie acută de foame.

Nu mâncați suficiente proteine

Proteinele, “cărămizile” organismului, au rolul important de a asigura menținerea îndelungată a senzației de sațietate, deoarece în procesul de digestie au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune și pentru a fi asimilate de organism, în comparație cu alte clase de nutrienți. De asemenea, stabilizează nivelul glicemiei, diminuând pofta de mâncare. 

Ouăle, pieptul de pui și curcan, mușchiul de vită și porc, pestele, lintea, fasolea, ciupercile, brânza proaspată vă vor ajuta să țineți mult mai bine foamea sub control.

Nu mâncați grăsimi sănătoase

Alături de proteine, grăsimile sănătoase (nesaturate) sunt direct responsabile de senzaţia de sațietate. Consumați zilnic ulei de măsline în salate, avocado, nuci, alune sau migdale, în porții potrivite (20- 30g pe zi).

Te-ar putea interesa și: De ce privesc unii copii jocul de pe margine?

Nu dormiți suficient

Un somn de mai puţin de 7 ore pe noapte poate schimba echilibrul hormonilor responsabili cu senzaţia de foame (leptina și grelina) într-un mod care vă determină să mâncaâi mai mult și la ore nepotrivite. Oboseala cronică duce spre consumul de alimente care au multe calorii și multe grăsimi.

Consumul de alcool

Alcoolul stimulează apetitul și predispune la consumul de alimente bogate în calorii. Alegerea bună e să consumați o porțe de alcool cu trei porții de apă, doar după ce ați mâncat.

Probleme emoționale

Anxietatea, depresia, stresul pot duce la o senzație de foame emoțională. Ne raportăm la ea ca la un calmant ori un prieten de nădejde.

Luați anumite medicamente

Anumite medicamente vă pot influenţa apetitul. Printre ele se numară cele care sunt utilizate pentru a trata depresia sau tulburările de dispoziție, antihistaminice, antipsihotice și corticosteroizi.

Oricare ar fi motivele ce te fac să-ţi fie foame mereu, acestea pot fi tratate sau ţinute sub control, cu condiţia să fie identificate corect!

Hidratarea, somnul suficient, adoptarea unei diete sănătoase rezolvă în numai câteva zile problema senzaţiei pesistente de foame.

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică 

www.marianachelariu.ro