Cum combatem retenția de apă ?

Cum combatem retenția de apă ?

Retenția de apă nu este o afecțiune în sine, ci indiciul unor disfuncții ale organismului, precum dezechilibrele hormonale, existența unor afecțiuni hepatice, tiroidiene, renale, cardiovasculare. Retenția de apă poate apărea și ca urmare a unor perioade lungi de timp petrecute în picioare sau consumul unor cantități ridicate de sare.

Principalul semn al faptului că ne confruntăm cu retenția de apă în organism este umflarea mâinilor și a picioarelor.

Care sunt cele mai comune cauze pentru retenţia de apă ?

  1. Aportul insuficient de lichide

Surprinzător şi paradoxal, o cantitate insuficientă de apă determină organismul să o reţină pe cea pe care o are. Recomandările pentru populația sănătoasă, bazate pe greutatea corporală, sugerează un aport de aproximativ 25-40 ml de apă pe kg greutate corporală, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică, temperatură.

  • Prea mult sodiu

Sodiul se găseşte în cantități mari în alimentele procesate, preparate sau semipreparate, ambalate şi „îmbogăţite” cu conservanţi, acidifianţi sau potenţiatori de arome, în preparatele din restaurante (mai ales de tip fast-food!), dar și în cereale, conserve, produse de patiserie.

  • Prea puțin potasiu

O dietă bogată în proteine şi grăsimi, dar săracă în fructe şi legume, poate pune presiune asupra rinichilor, ficatului şi inimii, organele responsabile de controlul apei. Cele mai bune surse de potasiu sunt bananele, sucul de portocale și morcov, cartofii dulci și albi copți, sucul de roșii.

  • Lipsa activității fizice

Lipsa mişcării este o cauză majoră a acumulării nedorite de apă în extremităţi, dar și statul toată ziua în picioare. Persoanele care nu fac mişcare au frecvent membrele umflate, organe suprasolicitate şi kilograme în plus.

  • Medicamentele, unele boli și fluctuațiile hormonale

Printre medicamentele care pot altera procesele naturale de eliminare a lichidelor se numară steroizi, corticosteroizi, contraceptivele care conțin estrogeni, anumite medicamente pentru tensiune arterială, antidepresivele, hormonii şi medicamentele anti-inflamatoare. Dezechilibrul hormonal, mai ales la femei, este o cauză comună pentru retenţia apei, cu precădere în perioadele de sarcină, înaintea menstruaţiei sau la menopauză.

Cum combatem retenția de apă?

Primul pas în identificarea măsurilor cele mai potrivite cu starea de sănătate este o consultație la medic. În plus, putem adopta câteva obiceiuri potrivite, ca:

  • Consumul unei cantități corespunzatoare de apă, legume și fructe.
  • Reducerea consumului de alimente procesate, creșterea consumului de alimente proaspete și folosirea de ierburi aromatice în salate, care să înlocuiască o parte din sare.
  • Mersul pe jos în ritm susținut, zilnic minim 30 minute.
  • Folosirea, în urma recomandărilor, de produse diuretice naturale: ceaiul de păpădie, ceaiul de mătase de porumb, oțetul din cidru de mere. (Foto: pixabay.com)

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică 

 www.marianachelariu.ro

Te-ar putea interesa și: Alimentele fermentate și valoarea terapeutică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *