Piperul de baltă
Piperul de baltă (Polygonum hydropiper L.) crește în locurile umede, mlăștinoase și este întâlnit de la câmpie, până la altitudinea de 1200 de metri.
Plantă erbacee, anuală, cu rădăcină fibroasă, piperul de baltă mai este cunoscută ca ardeiul-porcului, iarbă-iute sau troscot-piperat. În fitoterapie se folosește partea aeriană prospătă, culeasă în perioada de înflorire.
Conținut biochimic:
- Flavone și derivați flavonici (rutozid, hiperrozidă, ramnazid, kampferol).
- Taninuri, fitosteroli, ulein eteric (cu tandeonă, tadeonal).
- Acizi organici (malic, formic, galic, valerianic).
- Săruri minerale (Fe).
Te-ar putea interesa și: Ceaiul de mușețel: proprietăți și beneficii
Troscotul-iute prezintă următoarele proprietăți terapeutice:
- Hipotensive, vasocontructoare, hemostatice, antihemoragice, depurative.
- Diuretice, dedative.
- Tonice, astringente.
Medicina pe bază de plante folosește piperul de baltă pentru:
- Hemoragii gastrice, vezicale, uterine și hemoroidale, metroragii juvenile.
- Hemoptizie pulmonară.
- Fibrom uterin, litiază urinară, dismenoree la adolescente, menopauză.
- Reumatism, gută.
- Răni deschise, varice, varicocel, hemoroizi.
One thought on “Piperul de baltă”