Celulele T potrivite pentru a aborda Omicron (studiu)
Celulele T, generate atât de vaccinuri, cât și de infecțiile cu COVID-19, s-au dovedit a fi esențiale în limitarea progresiei către boli severe prin eliminarea celulelor infectate cu virus și ajutând la alte funcții ale sistemului imunitar.
Cercetările de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong și de la Universitatea din Melbourne au dezvăluit că celulele T, una dintre principalele apărări ale organismului împotriva COVID-19, sunt de așteptat să fie eficiente în formarea unui răspuns imunitar împotriva Omicron. Studiul a fost publicat recent în revista Viruses.
Echipa a analizat peste 1.500 de fragmente de proteine virale ale SARS-CoV-2, numite epitopi, care s-au dovedit a fi recunoscute de celulele T la pacienții recuperați cu COVID-19 sau după vaccinare. Descoperirile echipei sugerează că este puțin probabil ca Omicron să poată sustrage celulele T, adăugând la un număr tot mai mare de dovezi de la grupuri de cercetare din întreaga lume care investighează, de asemenea, răspunsurile celulelor T la COVID-19.
„În ciuda faptului că este un studiu preliminar, credem că aceasta este o veste pozitivă. Chiar dacă Omicron, sau o altă variantă, poate scăpa de anticorpi, se poate aștepta totuși ca un răspuns robust al celulelor T să ofere protecție și să ajute la prevenirea bolilor semnificative.”, a spus prof. Matthew Mckay de la Universitatea din Melbourne, care a coordonat cercetarea.
Cel mai îngrijorător aspect al Omicron este abundența de mutații ale proteinei sale, care este ținta principală a vaccinurilor COVID-19.
Spike-ul permite virusului să se atașeze și să intre în celulele oamenilor. Vaccinurile actuale induc anticorpi neutralizanți care vizează blocarea acestui proces, totuși s-a raportat că acești anticorpi sunt mai puțin eficienți împotriva Omicron în comparație cu variantele anterioare, cum ar fi Delta.
Analizând epitopii de virus din proteina spike care sunt vizate de celulele T la indivizii vaccinați sau infectați anterior, studiul a constatat că doar 20% au prezentat mutații asociate cu Omicron. Chiar și atunci, aceste mutații nu înseamnă neapărat că virusul va putea evita celulele T ale corpului.
„Dintre acești epitopi de celule T care au mutații Omicron, analiza noastră ulterioară a arătat că se prevede că mai mult de jumătate vor fi încă vizibili pentru celulele T. Acest lucru diminuează și mai mult șansa ca Omicron să scape de apărarea celulelor T”, a spus co-conducătorul studiului Prof. Ahmed Abdul Quadeer, profesor asistent de cercetare la Departamentul de Inginerie Electronică și Calculatoare a HKUST.
În timp ce studiul s-a concentrat pe proteina cu vârf a virusului, atunci când echipa și-a extins analiza la alte proteine virale, au descoperit că o majoritate covârșitoare (mai mult de 97 la sută) a epitopilor celulelor T fără vârf nu cuprind mutațiile asociate cu Omicron.
„Aceste rezultate, în general, ar sugera că evadarea largă din celulele T este foarte puțin probabilă”, a spus prof. McKay. „Pe baza datelor noastre, anticipăm că răspunsurile celulelor T provocate de vaccinuri și de rapel, de exemplu, vor continua să contribuie la protejarea împotriva Omicron, așa cum sa observat pentru alte variante.
Te-ar putea interesa și: Alzheimer: vaccin care restabilește memoria