Alzheimer: vaccin care restabilește memoria

Alzheimer:  vaccin care restabilește memoria

Cercetătorii britanici și germani au dezvoltat un vaccin despre care s-a demonstrat că reduce simptomele bolii Alzheimer la șoareci.

Una dintre caracteristicile cunoscute ale bolii Alzheimer este acumularea de structuri anormale numite „plăci de amiloid” între celulele nervoase din creier. Dar proteina beta-amiloidă există sub mai multe alte forme (inclusiv o formă solubilă) în creierul persoanelor cu boală.

Oamenii de știință de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie) și Göttingen (Germania) au vizat forma solubilă pentru dezvoltarea unui vaccin, care pentru moment a fost testat doar pe șoareci.

Vestea bună este că, atunci când echipa a testat acest vaccin modificat cu proteine ​​​​beta amiloid, cercetătorii au descoperit că șoarecii care l-au primit au produs anticorpi, raportează ei în revista Nature.

Folosind tehnici imagistice similare cu cele folosite pentru a diagnostica boala Alzheimer la oameni, cercetătorii s-au uitat la creierul șoarecilor și au descoperit că acești anticorpi au ajutat la restabilirea funcției neuronale (și pierderea memoriei) și au redus formarea plăcilor de beta-amiloid.

„Dacă aceste rezultate ar fi replicate în studiile clinice umane, ar putea fi transformatoare”, a spus profesorul Mark Carr, expert în biologie structurală și chimică la Universitatea din Leicester, co-autor al studiului. (Foto: Geralt)

Sursa: Discovery of a novel pseudo β-hairpin structure of N-truncated amyloid-β for use as a vaccine against Alzheimer’s disease, Molecular psychiatry, novembre 2021

Citește și: Fibrele alimentare

One thought on “Alzheimer: vaccin care restabilește memoria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *