Iarba grasă, beneficii pentru sănătate
Iarba grasă reprezintă o sursă bogată de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 și oferă anumite beneficii pentru sănătate legate de capacitatea sa antioxidantă.
Informații nutriționale
La o cană de iarbă grasă (43g) avem următoarele valori: calorii: 9, grăsime: 0,15g, sodiu: 19 mg, carbohidrați: 1,5g, proteine: 1g, fibre sau zahăr sub 1g.
Sarcina glicemică a unei singure porții de 1 cană este estimată a fi 1. Sarcina glicemică ia în considerare dimensiunea porțiunii atunci când se estimează impactul unui aliment asupra zahărului din sânge. Alimentele cu o încărcătură glicemică mai mică de 10 sunt considerate alimente glicemice scăzute.
Studiile au indicat că iarba grasă este o sursă bogată de acizi grași omega-3 și cea mai bogată sursă vegetală de acid alfa-linolenic (ALA) – un acid gras omega-3 esențial pentru nutriția umană. De asemenea, oferă o cantitate mică de acid eicosapentaenoic (EPA), care se găsește în mod obișnuit numai în fructele de mare și în produsele fortificate. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, obținerea mai multor EPA și DHA din alimente sau suplimente poate ajuta la scăderea nivelului de trigliceride.
Planta este surprinzător de bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că conține o mulțime de micronutrienți într-o porție mică și pentru un număr foarte mic de calorii. Chiar și într-o cană, care este mai mică de 10 calorii, oferă 11% din valoarea zilnică pentru vitamina A și 15% pentru vitamina C. Veți beneficia de 29 mg de magneziu, 212 mg de potasiu și 0,9 mg de fier. Există, de asemenea, o cantitate mică de mangan, calciu, seleniu și vitamine B.
Beneficii pentru sănătate
Utilizările medicinale datează de mii de ani. Verdele cu frunze au fost folosite pentru ameliorarea simptomelor pentru o varietate de afecțiuni în vremurile antice romane și în medicina tradițională chineză, unde a fost denumită „leguma pentru o viață lungă”.
Iarba grasă a fost utilizată pentru arsuri, cefalee, tulburări gastrointestinale, hipotensiune arterială, diabet, ateroscleroză, osteoporoză și eczeme.
Previne deteriorarea celulelor și combate bolile
Iarba grasă oferă vitamine care au proprietăți antioxidante. Antioxidanții pot preveni sau întârzia anumite tipuri de leziuni celulare care pot apărea în organism. Experții în sănătate ne sfătuiesc să consumăm alimente (cum ar fi fructe și legume) care conțin antioxidanți pentru a ajuta organismul să lupte împotriva bolilor.
Se știe că oferă cantități mai mari de alfa-tocoferol, acid ascorbic și beta-caroten decât frunzele de spanac. S-a dovedit, de asemenea, că ar conține alți compuși benefici care acționează și ca antioxidanți, cum ar fi glutationul, melatonina și alți flavonoizi.
Ajută în gestionarea diabetului
Există unele cercetări promițătoare legate de beneficiile sale pentru persoanele cu diabet. Într-un mic studiu clinic, 24 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au primit zilnic o porție de semințe de purlan (10 g) într-o porție de o cană de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi timp de cinci săptămâni. Unui grup de control de aceeași dimensiune i s-a dat doar iaurtul. După o perioadă de pauză de două săptămâni, cele două grupuri au continut meniul încă cinci săptămâni. Cercetătorii au descoperit că, după consumul de semințe de iarbă grasă, participanții la studiu au arătat o scădere a greutății, a indicelui de masă corporală și a altor valori.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar putea îmbunătăți măsurile antropometrice, nivelul seric al trigliceridelor și tensiunea arterială prin consumul de semințe. Dar au adăugat că sunt necesare studii suplimentare
Alte studii au arătat rezultate similare, deși cele mai multe studii de până acum au avut un domeniu limitat. Cercetătorii unui studiu au concluzionat că semințele sale pot fi utile în gestionarea diabetului de tip 2, posibil datorită conținutului său de acizi grași polinesaturați, flavonoizi și polizaharide.
Asociația Americană a Diabetului încurajează oamenii să includă alimentele pe bază de plante, care sunt, de asemenea, surse de acizi grași omega-3, cum ar fi iarba grasă.
Previne tulburările neurologice
Un studiu efectuat pe animale a demonstrat că sucul de iarbă grasă poate avea potențial preventiv împotriva dezvoltării de leziuni cerebrale și a bolii Parkinson. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări și nu este clar dacă acest lucru ar avea același efect la oameni.
Alte beneficii
Alte studii limitate de laborator demonstrează unele beneficii ca antifungic și antiviral și unele efecte protectoare asupra ficatului. Cercetătorii investighează, de asemenea, dacă poate oferi sau nu beneficii ca tratament analgezic, antibacterian, relaxant al mușchilor scheletici, vindecării rănilor, antiinflamator.
Alergii și efecte adverse
Nu există rapoarte publicate cu privire la alergii sau efecte adverse. Cu toate acestea, iarba grasă conține acid oxalic (numit și oxalați), o substanță naturală care se găsește în multe verdeață cu frunze și în alte fructe și legume. Pentru comparație, iarba grasă conține aproximativ 30% mai mult acid oxalic decât spanacul, care este considerat un aliment bogat în oxalat. Pentru majoritatea oamenilor, conținutul ridicat de oxalat nu este un motiv de îngrijorare, dar oricine cu antecedente de pietre ale tractului urinar oxalat ar putea dori să evite consumul, mai ales în cantități mari.
Citește și: Sugarii sub 3 luni produc anticorpi la SARS-CoV-2 (studiu)
Cum să o gătim?
Iarba grasă are o aromă ușoară de citrice, cu o textură răcoritoare, dar suculentă, care completează multe alte ingrediente și preparate. Pentru a consuma crud, tăiați orice tulpină groasă sau lemnoasă, dar păstrați-le pe cele fragede pentru a obține acele beneficii EPA omega-3. S-ar putea să vedeți, de asemenea, semințe mici și negre lângă frunze, care sunt perfect comestibile.
Pentru o salată simplă, folosiți ulei de măsline extravirgin, suc de lămâie, sare și piper, plus niște usturoi crud, dacă doriți o aromă suplimentară. Ridichea și castravetele se împerechează deosebit de bine și este un plus excelent pentru o salată Panzanella în stil grecesc sau italian. De asemenea, îl puteți transforma în pesto. Se poate pregăti la aburi sau prin fierbere și serviți drept garnitură.
Conținutul de vitamina C va fi cel mai bine conservat dacă va fi consumată în forma sa brută, dar vitamina A liposolubilă pe care o conține ar fi cel mai bine absorbită atunci când este preparată gătită cu un pic de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline.
Sursa: www.verywellfit.com; www.organicfacts.ne