Ceaiul de coada șoricelului

Ceaiul de coada șoricelului

Ceaiul de coada șoricelului este un produs natural obținut din planta al cărui nume științific este Achillea millefolium, care aparține familiei Asteraceae. Datele istorice susțin că numele genului său (Achillea) se referă la războinicul mitologiei grecești, Ahile, care a folosit această plantă pentru a vindeca rănile soldaților săi.

Coada șoricelului este cunoscută pentru concentrația sa ridicată de fitochimicale, inclusiv flavonoide, terpenoide și lignani. Deci, la ce se folosește această plantă? Vă spunem mai multe în acest articol.

Beneficii și utilizări ale ceaiului de coada șoricelului

  • Contribuie la sănătatea digestivă

În medicina tradițională, ceaiul de coada șoricelului este folosit ca supliment pentru a ajuta digestia. Se crede mai ales că ajută la reducerea diareei, gazelor și balonărilor. Este chiar recomandat ca supliment pentru ulcer și sindromul intestinului iritabil.

Motivul ? Conținutul său ridicat de flavonoizi și alcaloizi pare să ajute la atenuarea problemelor digestive, așa cum sa raportat într-un sondaj publicat în Jurnalul African al Medicamentelor Tradiționale, Complementare și Alternative.

Pe de altă parte, extractele acestei plante au proprietăți anti-aciditate și antiinflamatoare, care au un efect protector împotriva deteriorării cauzate de excesul de acid din stomac. Într-un studiu pe animale publicat în Journal of Ethnopharmacology, se arată că are proprietăți anti-ulcer.

  • Stimulează vindecarea rănilor

Una dintre cele mai tradiționale utilizări ale ceaiului de coada șoricelului este, fără îndoială, accelerarea vindecării rănilor. Într-adevăr, extractele sale sunt utilizate la prepararea cataplasmelor și a unguentelor destinate acestui scop.

Un studiu publicat în Actae Poloniae Pharmaceuticaa a stabilit că frunzele conțin un puternic efect antiinflamator și antioxidant. Aceste efecte par să aibă un impact pozitiv asupra recuperării și vindecării leziunilor.

Pe de altă parte, acest studiu a constatat că extractele din această plantă contribuie la creșterea fibroblastelor, care sunt celulele responsabile de regenerarea țesutului conjunctiv. Astfel, această plantă poate fi considerată un supliment pentru a ajuta la vindecarea rănilor.

Citește și: Stresul, 8 sfaturi să-l alungi din viața ta

  • Ajută sănătatea creierului

Ceaiul de coada șoricelului contribuie la buna funcționare a creierului. Deși există puține dovezi care să susțină acest lucru, rezultatele par a fi promițătoare pentru utilizarea acestei plante medicinale pentru combaterea problemelor cognitive.

Un articol publicat în Jurnalul iranian de științe medicale de bază arată că flavonoidele din această plantă sunt utilizate ca suplimente pentru combaterea tulburărilor neurodegenerative. Concret, acțiunea lor antioxidantă și antiinflamatoare este benefică în lupta împotriva anumitor boli precum:

  • Scleroză multiplă
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Accident vascular cerebral
  • Epilepsie

Precauții și posibile efecte secundare

Ceaiul poate fi consumat de majoritatea adulților sănătoși, atâta timp cât este consumul este moderat. Cu toate acestea, unii oameni trebuie să fie atenți la posibilele sale efecte secundare. De exemplu, femeile însărcinate ar trebui să-l evite, deoarece poate provoca avorturi spontane.

Pentru siguranță, este de asemenea important să evitați să beți acest ceai în timpul alăptării, deoarece poate afecta ciclul menstrual. Astfel, persoanele cu tulburări de sângerare sau care iau medicamente anti-coagulante ar trebui să o evite, deoarece această plantă crește riscul de sângerare.

În mod similar, coada șoricelului nu trebuie ingerată înainte sau după operație, din cauza riscului de sângerare. De asemenea, nu trebuie consumat de persoanele alergice la ambrozie și de plante din aceeași familie. Desigur, vă sfătuim să consultați întotdeauna un medic.

Sursa: amelioretasante.com / Foto: pixabay.com

One thought on “Ceaiul de coada șoricelului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *