Stresul, 8 sfaturi să-l alungi din viața ta

Stresul, 8 sfaturi să-l alungi din viața ta

Stresul are multe fețe. Există o mulțime de motive pentru a ne complica viața. Însă, putem vedea lucrurile diferit, ameliora tensiunea și găsi un zâmbet pentru a ne face viața mai frumoasă.

1. Sortează regulat

Deoarece excesul creează tensiune, trebuie să scăpăm lucrurile inutile. Purificându-ne mediul înconjurător, dăm o șansă schimbării și pozitivului de a prinde viață. Pentru a-ți sorta lucrurile în mod eficient, nimic nu depășește o metodă selectivă. Îți eliberezi spațiul, te detașezi de trecut și te simți ușurat.

2. Aspiră la o simplitate mai mare

Dacă zilele durează 24 de ore, avem tendința de a parcurge secvențe: bem cafeaua dintr-o singură înghițitură, alergăm pentru a nu rata autobuzul, apoi, la serviciu, trebuie să fim disponibili, zâmbitori, eficienți… Seara se ocupă cu teme, cumpărături, cină…

Pentru a vă simplifica viața, trebuie să vă raționalizați programul, să vă definiți prioritățile și să acceptați ideea că este imposibil să faceți totul. Pentru a face acest lucru, faceți liste de întrebări: ce este urgent? Ce este important? Acest lucru vă va ajuta să reduceți stresul extern.

3. Cultivă-ți umorul, nu stresul!

Cu cât reușim mai mult să râdem de noi înșine, cu atât relativizăm și reducem mai mult tensiunile interumane. Ca să nu mai vorbim că zâmbetul are și un impact pozitiv asupra stresului, probabil acționând asupra cortizolului. Oamenii cu zâmbete forțate sau autentice au o frecvență cardiacă mai lentă decât cei care nu zâmbesc. Acestea sunt concluziile studiului științific realizat de Tara Kraft și Sarah Pressman, la Universitatea din Kansas.

Așadar, fără moderație, urmăriți emisiunile comedianților dvs. preferați, (re) urmăriți seriale sau filme amuzante, înconjurați-vă de oameni care vă fac să râdeți și dezvoltați-vă propriile abilități. De exemplu, evitați să luați totul la valoarea nominală, căutați o caricatură de situații stresante, practicați glumele, jucați-vă cu cuvintele…

4. Feriți-vă de interpretări

Nu v-a salutat un vecin? El trebuie să fie supărat pe tine… Însoțitorul tău nu răspunde la telefon în ciuda mai multor apeluri? Cu siguranță i s-a întâmplat ceva. Nu lăsați gândurile negre să obțină să pună stăpânire pe voi! Aceste gânduri negative, adesea motivate de un temperament anxios, subminează moralul și duc la comportamente de evitare. Cum să oprești acest ciclu? Soluția: lupta împotriva oricărui mod de devalorizare și îndepărtare mentală, „mai decentă”: concentrează energia pe gânduri pozitive, mai ales lăsând imaginația să vizualizeze situații care au generat emoții pozitive.

5. Ia-ți timp să te distrezi

Admiră un peisaj, ascultă muzică, joacă-te cu animalul tău de companie, savurează o masă bună, toate acestea sunt mesaje de calmare a stresului, trimise creierului tău. Este esențial să alocați timp pentru pauze, chiar dacă doar pentru câteva minute. Prioritatea ești tu!

6. Improvozațiile alungă stresul

Ideea este să te abați de la obișnuit: răsfăță-te cu improvizarea unui film sau a unui weekend, ridică-ți soțul la serviciu în ziua în care se așteaptă cel mai puțin, pregătește o cină unică… Deoarece zilele trec și arată la fel, schimbă ritmul! Schimbările simple pot face viața mai fericită.

7. Zboară virtual

Ludovic Gautier, psihoterapeut, prezintă un exercițiu de vizualizare ușor de făcut, într-un mediu calm, cu telefonul oprit:

Alocați câteva minute să vă relaxați și să vă liniștiți mintea. Începeți prin închiderea ochilor și respirați adânc. Începeți vizualizarea imaginându-vă un eveniment pe care ați dori să-l vedeți. Apoi imaginați-vă că s-a făcut deja, apoi înconjurați-l într-un balon roz, apoi lăsați-l să zboare destul de liber. Urmăriți-l evoluând, mișcați-vă… Vă veți simboliza detașarea emoțională și apoi veți reuși să renunțați la eveniment.

8. Vorbește mai puțin despre grijile tale

Sfatul poate părea surprinzător și totuși! Potrivit Kelly Neff, un psiholog american, se petrece prea mult timp disecând și supraanalizând fiecare detaliu al fiecărui eveniment negativ, doar pentru a ajunge să cadem într-o frenezie a negativității care ne face să ne simțim și mai rău. În consecință, aceste „reluaări” generează și mai mult stres.

Sursa: santemagazine.fr / Foto: pixabay.com

Citește și: Casa memorială Simion Florea Marian

One thought on “Stresul, 8 sfaturi să-l alungi din viața ta

Comments are closed.