Lectura, 5 beneficii asupra sănătății

Lectura, 5 beneficii asupra sănătății

Lectura este excelentă pentru sănătatea mentală, emoțională… La fel ca o dietă sănătoasă sau practicarea unei activități fizice, lectura contribuie la o viață mai lungă. Iată principalele beneficii dovedite ale lecturii. Atâtea motive întemeiate pentru a deschide o carte în fiecare zi!

Lectura fluentă ar ajuta să fii bun la matematică

Zonele creierului care sunt activate în timpul lecturii funcționează și în alte activități aparent fără legătură, cum ar fi matematica, așa cum a demonstrat un cercetător într-un studiu științific.

Publicat în revista Frontiers in Computational Neuroscience pe 12 februarie 2021, se concentra inițial pe dislexie. Aici, cercetătorul Christopher McNorgan a reușit să identifice dislexia 94% din timp. A lucrat cu scanări RMN funcționale a două grupuri de copii, unul citind și celălalt făcând matematică. Pe lângă faptul că este capabil să diagnosticheze cu precizie dislexia, acest model experimental a arătat că folosirea creierului pentru lectură are și un rol de jucat atunci când faci matematică.

Cititul scade stresul

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Britanică din Sussex (Canada), cititorul are nevoie de aproximativ șase minute de lectură pentru a se liniști. Care sunt semnele fizice observate la citire? Scăderea tensiunii musculare și a ritmului cardiac.

Citește pentru a trăi mai mult

Trăiești mai mult citind? Din nou, oamenii de știință au analizat problema. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite și publicat de revista Social Science & Medicine, a constatat că cei care obișnuiau să citească o carte timp de cel puțin 30 de minute pe zi aveau un risc cu 20% mai mic de a muri în următorii 12 ani . Dar nu toate lecturile sunt egale. Pentru a profita la maximum de beneficiile cognitive ale citirii, este mai bine să citiți romane.

Lectura dezvoltă sensibilitate și empatie

Dezvoltarea sensibilității, empatie, capacitatea de a te pune în pielea celuilalt… Toate acestea sunt calități extraordinare pe care le poți dezvolta având nasul aplecat peste o carte. Asta au descoperit cercetătorii la copiii care citesc Harry Potter (studiul „Cea mai mare magie a lui Harry Potter: Reducerea prejudecăților”, 2014). Celor care s-au identificat cu eroul saga le-a fost mai ușor să empatizeze cu o persoană marginalizată.

Cititul trezește bebelușii

Pediatrii americani recomandă ca părinții să citească povești cu voce tare copiilor, chiar și copiilor mici. Motivele ?

  • Ajutarea copilului să vorbească bine: povestea de seară stimulează creierul celor mici, ajutându-i să-și construiască simțul vorbirii și, mai târziu, scrisul.
  • Înlocuiți ecranele: în loc să lăsați bebelușii singuri în fața unui televizor sau computer, povestea permite învățarea activă a limbii prin asocierea cuvintelor cu imaginile. Chiar dacă credeți că copilul dvs. este prea mic pentru a înțelege, el sau ea preia ceea ce vă faceți timp pentru a-i arăta, mult mai bine decât în ​​fața unui ecran.
  • Aflați mai multe cuvinte și îmbogățiți vocabularul: cărțile sunt o sursă de aventuri și povești magice, dar și sursa unui vocabular extins. Cercetătorii cred că cuvintele din cărțile ilustrate sunt mai diverse decât cele folosite de părinți. Citirea zilnică,  ajută la aducerea unui vocabular mai bogat copilului.
  • Distrați-vă bine: nu ne vom minți unii pe alții, fiind nevoit să întrerupem seara pentru a le citi o poveste celor mici uneori este obositor. Dar odată ce vă așezați liniștit lângă pat, împărtășirea acestui moment familial este plăcută atât pentru părinți, cât și pentru copii. Și aceste ritualuri de fericire formează baza amintirilor plăcute pentru copiii mici.

Când copilul crește și intră la școală, trebuie să continuăm să-i hrănim gustul pentru cărți și, bineînțeles, să promovăm învățarea lui de a citi.

Sursa: santemagazine.fr / Foto: Greg Montani

Citește și: Cum să depăşim crizele

2 thoughts on “Lectura, 5 beneficii asupra sănătății

Comments are closed.