Ienupărul, 6 beneficii
Ienupărul, al cărui nume științific este Juniperus communis, este un arbust care aparține familiei Cupressaceae și se estimează că există între 60 și 70 de specii din genul său. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de Juniperi fructus sau „ienupăr comun” și reprezintă o sursă de sănătate pentru organism.
1. Are proprietăți antidiabetice
În medicina tradițională, fructele de ienupăr sunt considerate un supliment pentru controlul nivelurilor ridicate de glucoză din sânge. În acest sens, un studiu efectuat pe animale a arătat că suplimentarea cu boabe de ienupăr a scăzut glicemia și a crescut nivelul colesterolului bun (HDL).
2. Ajută la promovarea sănătății inimii
Într-un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology, un tratament cu extract de boabe de ienupăr a fost eficient în reducerea colesterolului total și a trigliceridelor. Din această cauză, se crede că poate fi un supliment pentru îmbunătățirea sănătății inimii.
Atât flavonoizii, cât și alți compuși antioxidanți conținuți în boabe ar fi în spatele acestui efect. Cu toate acestea, studiile umane încă lipsesc pentru a demonstra acest lucru.
3. Are proprietăți antibacteriene și antifungice
Ienupărul a fost remarcat pentru compușii săi antibacterieni și antifungici. Potrivit unui articol publicat în Acta Pharmaceutica, acestea includ sabinenă, limonenă, mircen și alfa și beta pinen. În special, aceste substanțe au prezentat eficacitate împotriva a 16 specii de bacterii, drojdii și dermatofiți.
Un studiu publicat în Phytotherapy Research a constatat că extractul de boabe de ienupăr a ajutat la combaterea bacteriilor precum Campylobacter jejuni, care provoacă intoxicații alimentare. Între timp, alte cercetări au descoperit că poate combate unele microorganisme care cauzează boli respiratorii.
4. Sprijină sănătatea digestivă
Nu există dovezi cu privire la efectele ienupărului asupra sănătății digestive. Totuși, datele anecdotice sugerează că este un supliment bun pentru stimularea secrețiilor gastrice și creșterea poftei de mâncare. Se pare chiar că ajută la îmbunătățirea digestiei în caz de constipație.
5. Combate inflamația
O mare varietate de boli cronice provoacă inflamații crescute în organism. La rândul său, această reacție duce la alte afecțiuni și complicații care scad calitatea vieții. În acest sens, ienupărul este benefic pentru activitatea sa antiinflamatoare.
Potrivit unui post din Cogent Medicine, uleiul esențial de boabe de ienupăr a fost de ajutor în reducerea inflamației în celulele pielii umane. Acest efect este atribuit conținutului său de monoterpenă și flavonoide. La rândul său, acest lucru ar fi benefic în controlul simptomelor altor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.
6. Alte beneficii posibile
Datorită conținutului său de vitamina C, ienupărul ajută la întărirea sistemului imunitar. La rândul său, promovează sinteza colagenului și protejează împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.
Se pare că are un efect diuretic care ajută la îmbunătățirea funcției rinichilor. În plus, ajută la calmarea simptomelor cistitei.
Planta este utilizată în băi relaxante pentru a reduce tensiunea musculară și alte afecțiuni legate de stres.
Aplicat pe piele, ienupărul ajută la prevenirea infecțiilor și ajută la calmarea problemelor precum dermatita și producția excesivă de ulei.
Citește și: Semințele de chia, aliații pentru slăbit
Cum se folosește ienupărul?
Există multe modalități de a folosi ienupărul. De fapt, datorită aromei și aromelor sale, este adesea folosit ca un condiment în diferite feluri de mâncare.
Acum, în scopuri medicinale sunt disponibile următoarele formulare:
- În tinctură, se consumă în apă până la 30 de picături (2 mililitri), de 3 ori pe zi.
- În infuzie, încorporând 15 grame de fructe de ienupăr pe cană de apă clocotită (250 mililitri). Băutura se lasă să gătească la foc mic timp de 30 de minute și, mai târziu, se consumă de până la 3 ori pe zi.
- Pentru masaje externe, 10 picături de ulei de ienupăr sunt amestecate în două lingurițe de ulei purtător (migdale, nucă de cocos sau măsline, într-o cantitate de 15 grame).
Contraindicații
La fel ca multe alte remedii naturale, ienupărul trebuie utilizat cu precauție. Înainte de a-l utiliza în mod regulat, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră.
Unele dintre contraindicațiile sale sunt următoarele:
- Boli renale: utilizarea sa continuă poate inflama rinichii.
- Sarcina: planta stimulează contracțiile uterului.
- Tratamente medicale: suplimentele de ienupăr pot interacționa cu medicamente diuretice și psihiatrice.
În ciuda faptului că este un remediu natural, ienupărul și suplimentele sale pot provoca efecte secundare. Prin urmare, ar trebui să fie utilizat cu moderare și numai în cazuri specifice. Fără niciun motiv nu ar trebui să fie un substitut pentru medicamente eliberate pe bază de rețetă sau terapii.
Sursa: mejorconsalud.com