Coada calului, proprietăți și beneficii
Coada calului, numită și coadă de cal sau coadă de șobolan, își datorează numele aspectului fizic caracteristic. Putem găsi această plantă lângă locuri cu apă, deoarece are nevoie de multă umiditate.
Tulpina cozii de cal este un remediu medicinal foarte frecvent pentru tratarea tulburărilor multiple. Se distinge prin conținutul său de vitamina C, siliciu, potasiu, magneziu, saponozide, flavonoide și taninuri, printre alți nutrienți. Trebuie remarcat faptul că utilizarea sa principală este căutată pentru efectele sale diuretice.
Spre deosebire de alte remedii sau medicamente cu aceleași indicații, care prezintă riscul de a ne pierde prea multe minerale prin urină, coada de cal compensează această pierdere oferindu-ne mai multe dintre ele.
Proprietățile sale diuretice îl fac un remediu rapid și eficient pentru reducerea umflăturilor și combaterea retenției de lichide. Această virtute, datorită conținutului său de potasiu și flavonoide, ajută, de asemenea, la reducerea și calmarea inflamației.
Este un antioxidant excelent datorită conținutului său de flavonoide. Prin urmare, ne ajută să luptăm împotriva îmbătrânirii celulare cauzate de radicalii liberi, atât în exterior, cât și în organele noastre.
Puterea sa remineralizantă ridicată este foarte benefică în fazele de oboseală, recuperare sau convalescență, precum și o opțiune excelentă pentru sportivi:
- Promovează o vindecare bună.
- Îmbunătățește și accelerează recuperarea după fracturi și entorse.
- Reduce acidul uric și previne atacurile de gută.
- Previne bolile sistemului urinar, cum ar fi cistita sau pietrele la rinichi.
Coada calului, alte proprietăți mai puțin cunoscute:
- Are proprietăți antiseptice.
- Oprește diareea în caz de indigestie, gastroenterită sau alte virusuri.
- Este o planta excelenta pentru prevenirea anemiei cu deficit de fier.
- Ne ajută să tratăm anumite probleme orale, cum ar fi gingivita sau aftele.
- Oprește sângerările ușoare, interne și externe. Acest lucru este important de reținut pentru femeile din perioada lor.
- Întărește sistemul imunitar și mărește apărarea, datorită conținutului său de flavonoide.
- Combate ciupercile pielii.
Citește și: Scarlatina la copii
Remedii de înfrumusețare coada calului
Coada calului este un renumit remediu de înfrumusețare, atât ca hrană, cât și extern. Unele produse de înfrumusețare încorporează extractul său datorită proprietăților sale excelente:
Piele: Infuzia sau extractul său este un bun tonic facial care întărește structura dermică pentru a preveni ridurile. Deoarece oferă o elasticitate mai mare pielii. De asemenea, previne apariția vergeturilor pe piele.
Păr: Aplicarea sa este foarte utilă în tratamentul anumitor probleme ale părului, cum ar fi căderea părului, părul alb prematur, vârfurile despicate sau mătreața. Mai mult, luându-l, veți obține un păr mai puternic.
Unghii: Când unghiile sunt slabe și se rup ușor, coada calului vă ajută să le întăriți.
Cum se ia coada calului?
Din curiozitate, știm că în vremurile străvechi mâncam tulpinile de parcă ar fi sparanghel. Pe de altă parte, astăzi se consumă primăvara în unele țări asiatice, cum ar fi Japonia. Cu toate acestea, coada-calului este de obicei consumată sau utilizată în următoarele moduri în scopuri medicinale:
- În infuzie
- Ca supliment alimentar: sub formă de extract, capsule sau tablete
- Ca o cataplasmă
- În băile locale sau corporale
Nu este recomandat să îl luați pentru perioade lungi, doar pentru perioade scurte de până la 3 sau 4 săptămâni, cu pauze între doze diferite.
De asemenea, poate fi luat ocazional pentru a combate o tulburare acută, cum ar fi umflarea sau oboseala. Dar nu trebuie consumat în timpul sarcinii sau în caz de gastrită.
Sursa: amelioretasante.com / Foto: pixabay.com