Nalba mare, proprietăți și contraindicații

Nalba mare, proprietăți și contraindicații

Nalba mare (Althaea officinalis) este o plantă care, datorită aplicațiilor sale medicinale largi, nu lipsește niciodată din ghidurile de fitoterapie.

Frunzele și florile sunt recoltate din plantă, dar rădăcina de nalbă concentrează cel mai mare potențial de vindecare. Întreaga plantă este bogată în mucilagiu, dar în rădăcină găsim și arabină, pectină, flavonoide și acizi fenolici.

Proprietățile medicinale ale nalbei

Cea mai mare virtute a nalbei este capacitatea sa de protector și reparator al mucoasei respiratorii. Are un efect expectorant și antiinflamator pronunțat și este indicat pentru ameliorarea tusei și pentru eliminarea căilor respiratorii în caz de răceală, gripă, faringită, laringită, bronșită și ca suport valid împotriva astmului.

Nalba mare funcționează eficient și în tulburările digestive, contracarând excesul de aciditate și reparând mucoasa intestinală care ar fi putut fi deteriorată. Este indicată pentru ameliorarea cazurilor de gastrită, ulcer gastroduodenal, colită și sindrom de colon iritabil.

Citește și: Colposcopia

Prezintă un efect laxativ ușor, dar decisiv, în constipația specifică.

În aplicații externe, nalba mare protejează pielea și este utilă pentru vânătăi, abcese și arsuri, iar datorită efectului său antiinflamator, este eficientă în reducerea durerii în entorse, tendinite etc.

Contraindicații pentru nalba mare

La fel ca alte plante bogate în mucilagii, poate modifica nivelul glucozei, astfel încât consumul nu este recomandat în caz de diabet. Poate avea și proprietăți avortante datorate trimetilglicinei, deci nu este recomandată în timpul sarcinii.

Sursa: cuerpomente.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *