Colposcopia

Colposcopia

Autor: Col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie

Colposcopia este componenta importanta in diagnosticarea leziunilor precanceroase ale colului uterin.

Colposcopia este o metoda endoscopica de examinare a tractului genital inferior (col,vagin,vulva). Se realizeaza cu ajutorul unui colposcop, ce permite obtinerea unei imagini stereoscopice marite de 2-60 ori in functie de tipul aparatului. De asemenea, se poate folosi si un video-colposcop, care ofera posibilitatea de a vedea direct pe ecran eventualele leziuni.

De ce este importanta colposcopia?

Colposcopia ajuta la diagnosticarea leziunilor precanceroae ale colului uterin-  diagnostic precoce in stadiu subclinic-  atunci cand leziunile nu sunt vizilbile cu ochiul liber, avand ca obiectiv principal identificarea patologiei cervicale potentiale (cancerul cervical).

Colposcopia permite prelevarea de tesut biopsic in vederea examinarii histopatologice.

Ce presupune colposcopia?

Examinarea colului uterin se face in 3 etape consecutive: colul este examinat intai direct, apoi dupa badijonarea cu acid acetic, avand concentratia de 3-5% si, in cele din urma, dupa badijonarea cu solutie Lugal(iod)- tesutul Lahm-Schiller.

Aceste badijonari au rolul de a evidentia zonele cu transformari anormale, care se coloreaza diferit fata de celulele normale, iar in functie de gravitatea acestor  modificari se stabileste conduita medicala ulterioara.

Importanta majora a colposcopiei consta in faptul ca ea stabileste cu precizie zona cea mai afectata de la nivelul colului, astfel incat biopsia sa tinteasca leziunea cea mai severa.

Colposcopia este o metoda nedureroasa, neinvaziva, neiradianta ce nu necesita anestezie sau spitalizare. Durata procedurii dureaza intre 10-20 minute, iar rezultatul  este primit pe loc.

Cand se recomanda?

Indicatiile colposcopiei sunt: rezultate anormale la citologia Babes-Papanicolau (PAP Test), HPV-pozitiv, cervicite si vaginite persistente sau recidivante, sangerarea la contact, implantarea unui sterilet, aspect clinic anormal la examenul genital, urmarirea cazurilor cu tratament conservator pentru leziuni cervicale (precanceroase, polipi, endometrioza, traumatisme, leziuni chimice).

Colposcopia nu este contraindicata in timpul sarcinii, insa biopsia, daca este necesara, poate cauza hemoragie abundenta.

Nu este indicata efectuarea colposcoiei in timpul menstruatiei sau in timp ce pacienta prezinta o infectie vaginala; aceasta va fi efectuata dupa menstruatie( in ziua 8-12 a ciclului menstrual) sau dupa tratarea vaginitei.

Pregatirea pentru coploscopie

Pentru efectuarea  colposcopiei nu este necesara o pregatire speciala, este de preferat ca pacienta, cu 48 de ore inainte  de efectuarea colcoscopiei sa nu faca irigatii vaginale, sa nu foloseasca ovule si sa nu aibe contact sexual.

Pentru diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase ale colui uterin exista niste etape care se desfasoara asfel: Pap-test- Colposcopie- Genotipare virala-    markeri tumorali- Examen  histopatologic (biopsie, excizie, conizatie).

Prin efectuarea anuala a citologiei Pap- test de catre toate femeile active sexual, previne depistarea tardiva a cancerului de col uterin si tratarea din timp a leziunilor precancerose.

Col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializare chirurgie oncologică, competenţe în chirurgie laparoscopică, ecografie genitală, histeroscopie şi colposcopie, Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Univesitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Sursa: scmuc.ro

Citește și: Socul, aliatul ideal împotriva răcelilor

One thought on “Colposcopia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *