Vitamina C, inamicul oboselii
Vitamina C este cea mai cunoscută vitamină. În aceste perioade de stres și oboseală, ne ajută să ne stimulăm energia și imunitatea. Unde o găsim? Când trebuie să o luăm ca supliment? Aflați din materialul următor.
Este un antioxidant care neutralizează radicalii liberi, substanțele responsabile de îmbătrânirea prematură a celulelor noastre. Stimulează apărarea organismului împotriva infecțiilor și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos.
Previne și reduce severitatea alergiilor, stimulează absorbția asimilarea fierului și a calciului din alimente, accelerează vindecarea / cicatrizarea după o intervenție chirurgicală sau deteriorarea țesuturilor și participă la sinteza hormonală. Mai presus de toate, este renumit pentru combaterea eficientă a oboselii, în special în perioadele de iarnă.
Vitamina C se găsește în toate plantele, în cele proaspete și în special în kiwi, fructe de pădure (coacăz negru, mure, zmeură etc.), roșii, ardei, citrice (portocală, lămâie), căpșuni, dar și pătrunjel, varză (toată familia!), salată sau năsturel.
CÂND TREBUIE SĂ SUPLEMENTAȚI VITAMINA C?
Nevoile noastre de vitamina C sunt crescute în caz de stres (emoții violente, poluare, oboseală, sport intens), alcoolism sau fumat (o singură țigară distruge 25 mg; calculați în funcție de consumul dvs.).
Dar poate să îți lipsească această vitamină C atunci când iei aspirină în mod regulat, deoarece previne absorbția vitaminei C. În cazul unui tratament regulat, alege o aspirină cu vitamina C care urmărește să înlocuiască deficitul indus de comprimat a aspirinei în sine.
De asemenea, se recomandă suplimentarea în caz de răceli, astm, practicarea intensivă a sportului, boli infecțioase, cancer sau tratament regulat cu antidepresive.
CARE SUNT SEMNELE DEFICIENȚEI?
- Piele lipsită de viață.
- Sângerarea gingiilor (ca în scorbut, o boală cauzată de un deficit prelungit de vitamina C).
- Pete de sângerare.
- Oboseală mare.
- Dureri articulare.
- Vindecare lentă.
Citește și: Mărarul, 5 beneficii și câteva contraindicații
EXISTĂ RISCURI DE SUPRADOZARE?
Vitamina C este cea mai consumată vitamină din automedicație pentru a crește energia. Aportul nutrițional recomandat este de 110 miligrame pe zi (o portocală și un kiwi), de la 13 ani. Acestea sunt crescute la 120 la persoanele de peste 60 de ani și în caz de sarcină sau alăptare. Dar putem ajunge până la 4000 mg fără niciun risc, deoarece organismul evacuează orice exces prin urină.
Singurul dezavantaj, absorbit după ora 17, un supliment alimentar de vitamina C poate perturba somnul.
Sursa: topsante.com (Foto: pixabay.com)
One thought on “Vitamina C, inamicul oboselii”