Tratamentul continuu cu statine reduce mortalitatea prin COVID-19 cu până la 25%

Tratamentul continuu cu statine reduce mortalitatea prin COVID-19 cu până la 25%

Cercetările efectuate în Spania au descoperit că persoanele care sunt tratate cu statine au un risc cu 22% până la 25% mai mic de a muri din cauza COVID-19.

Studiul a fost realizat prin Rețeaua Unităților de Lipide și Arterioscleroză din Catalonia și a colectat informații de la 2.159 pacienți infectați cu SARS-COv-2 din 19 spitale în timpul primului val de pandemie din martie până în mai. Cercetătorii au evaluat o sută de variabile clinice pe pacient, cum ar fi vârsta, sexul, bolile anterioare, nivelul colesterolului, evoluția virusului, tratamentele utilizate pentru COVID-19 și așa mai departe. Cercetătorii au comparat apoi ratele de deces ale pacienților tratați cu statine cu ratele de deces în rândul celor care nu erau și au analizat, de asemenea, efectul retragerii statinelor atunci când pacientul a fost internat în spital.

„În comparația noastră, am ajustat grupurile astfel încât să fie comparabile în ceea ce privește vârsta, sexul și existența unor boli anterioare”, a explicat Lluís Masana,  coordonatorul studiului.

Procentul pacienților care au murit în grupul care nu a fost tratat cu statine a fost de 25,4%, în timp ce acesta a fost de 19,8% în rândul celor care au fost, ceea ce înseamnă că grupul de tratament a avut o mortalitate cu 22% mai mică. „Datele indică faptul că tratamentul cu statine previne unul din cinci decese”, a indicat Masana. Mai mult, dacă tratamentul cu acest medicament a continuat în timpul spitalizării, mortalitatea a scăzut cu până la 25%, prevenind astfel unul din patru decese.

În consecință, Lluís Masana a continuat spunând că „nu numai că aceste descoperiri demonstrează că tratamentul cu statine nu are niciun efect negativ asupra evoluției COVID-19, dar arată, de asemenea, că reduce semnificativ mortalitatea pacienților”.

Unul dintre efectele indirecte ale pandemiei este acela că unele persoane au încetat să mai ia măsuri preventive menite să combată bolile cronice sau să mențină starea generală de sănătate și acest lucru a fost cazul statinelor. „Unii profesioniști din domeniul sănătății și-au sfătuit chiar retragerea în convingerea că ar putea agrava efectele COVID-19”, a spus Masana. În acest sens, în plus, virusul care provoacă în mod direct moartea la unii pacienți, complicațiile și mortalitatea generală pot crește datorită retragerii acestor medicamente și monitorizării periodice a utilizării acestui medicament.

Citeşte şi: Propolis: proprietăți, beneficii, contraindicații

„În cazul statinelor, am demonstrat că teama de pandemie nu trebuie folosită niciodată ca scuză pentru a suspenda tratamentul”, a concluzionat cercetătorul.

Deși cercetarea nu a fost niciodată menită să demonstreze că administrarea statinelor la pacienții cu COVID-19 ar reduce riscul de deces, aceasta deschide calea pentru studii care pot confirma această constatare.

Rezultatele cercetării au fost publicate în European Heart Journal — Cardiovascular Pharmacotherapy. Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *