Celulita, duşmanul multor femei

Celulita, duşmanul multor femei

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică

Celulita constituie o inflamaţie a celulelor adipoase, adevărate cămări cu posibilitate de stocare nelimitată a grăsimilor, care creează aspectul de „coajă de portocală”. Se asociază cu mărirea în volum a celulelor grase, cu acumularea de lichide în celule şi cu inflamaţiile locale.

De ce apare celulita?

Iată principalele cauze ale apariţie celuliteti: alimentaţie necorespunzătoare, tulburări hormonale, afecţiuni ale glandei tiroide, sedentarism, predispoziţie genetică, tratamentul cu anticoncepţionale, etc.

Celulita apare şi la persoanele slabe, iar odată cu înaintarea în vârstă, când elasticitatea pielii scade, ea devine mai evidentă. Se formează cu predilecţie la nivelul coapselor, feselor, abdomenului şi este „privilegiul” femeilor.

Există 3 tipuri de celulită:

       apoasă – Se datorează în general retenţiei de apă şi are drept cauză dezechilibrele hormonale şi o proastă circulaţie sanguină şi limfatică. Este moale şi de obicei persoanele slabe prezintă acest tip de celulită.

       adipoasă – Se datorează excesului ponderal, este moale şi dacă strângeţi zona nu doare.

       fibroasă – Este celulita instalată de mult timp, se datorează în principal lipsei de activitate fizică. Este compactă, dureroasă la strângere şi are o culoare vineţie. Apare atât la femeile cu o greutate mai mare, cât şi la cele slabe, fiind cel mai greu de ameliorat.

Cum tratăm, cum putem reduce efectul de „coajă de portocală”?

Sunt 3 lucruri esenţiale când vrem să ardem celulita: dieta sănătoasă, exerciţiile fizice şi tratamentele anticelulitice.

1. Dieta trebuie să fie:

•         bogată în legume şi fructe crude cât mai diverse, cereale integrale, apă, ceaiuri, sucuri naturale de legume şi fructe (nu în exces), supe de legume şi zarzavaturi;

•         redusă în grăsimi animale;

•         fără alimente prăjite, dulciuri, sucuri din comerţ.

Citeşte şi: Ulcerul peptic, simptome, complicații, tratament

2. Exerciţiile fizice care consolidează muşchii picioarelor, feselor, abdomenului ca înotul şi mersul pe bicicletă sunt de mare ajutor.

3. Tratamente anticelulitice:

•         masajul anticelulitic, manual sau endermologic (lipodermoaspiraţie) – remodelează aspectul ţesutului adipos, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi limfatică;

•         creme anticelulitice aplicate zilnic, dimineaţa, după duş;

•         împachetările corporale la cald sau la rece;

•         electrostimularea;

•         duşul scoţian – alternarea apei calde cu apă rece la duş stimulează tonificarea pielii, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor.

Chiar dacă nu putem scăpa definitiv de celulită, putem lupta să o estompăm astfel încât să obţinem o variantă mai esteticǎ a aspectului nostru fizic.

www.marianachelariu.ro

One thought on “Celulita, duşmanul multor femei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *