Transpiraţia excesivă, tratamentul cu toxina botulinică
Autor: Doctor Theodor Motruc, OminiClinic Iasi
Transpiraţia excesivă (hiperhidroza) este o condiţie medicală care afectează milioane de oameni în intreaga lume. Transpiraţia în exces poate afecta diferite părţi ale corpului inclusiv la nivelul feţei, al mâinilor, al picioarelor şi, cel mai comun, la nivelul subraţului.
Deşi în unele cazuri transpiraţia excesivă este legată de alte boli (precum diabetul), în general nu există o cauză anume pentru care apare.
Disconfortul, jena de a avea hainele pătate sau ude, mirosul neplăcut sunt motivatori importanţi în alegerea tratamentului hiperhidrozei prin injectarea de toxină botulinică.
Recunoscută mondial pentru efectele deosebite în estomparea ridurilor (frontale, intersprâncenare, oculare), toxina botulinică (botoxul) are o gamă foarte variată de întrebuinţări medicale, inclusiv în tratamentul migrenelor.
Ce presupune tratamentul transpiraţiei excesive cu toxină botulinică?
Procedura se realizează în cabinet prin injectarea cu un ac foarte fin a toxinei botulinice în mai multe puncte la nivelul axilei. Toxina injectată interferează cu semnalele transmise între terminaţiile nervoase şi glandele sudoripare şi funcţionează ca un factor blocant. Pentru confortul pacienţilor cu o sensibilitate crescută se poate aplica o cremă anestezică locală, astfel încât procedura este complet nedureroasă.
Cât durează efectul tratamentului la transpiraţia excesivă?
Efectele sunt foarte puternice şi durează până la 6-9 luni. În funcţie de particularitaţile fiecărei persoane, durata de timp pentru care tratamentul are efect poate fi şi mai îndelungată. Majoritatea pacienţilor aleg să facă acest tratament o dată sau de două ori pe an.
Citeşte şi: Veninul albinelor poate distruge celulele celei mai grave forme de cancer la sân