Veninul albinelor poate distruge celulele celei mai grave forme de cancer la sân

Veninul albinelor poate distruge celulele celei mai grave forme de cancer la sân

Veninul albinelor s-a dovedit ”remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer mamar, conform unui studiu efectuat de cercetători din Australia, citat de agenţiile DPA şi Xinhua.

În cadrul studiului, realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia, a fost utilizat venin de la 312 albine europene şi bondari cu scopul de a analiza proprietăţile anticancerigene ale acestuia.

Echipa de cercetători a descoperit că veninul albinelor – şi mai ales componenta sa principală, melitina – a dus la distrugerea rapidă a celulelor care constituie ”cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”. În plus, veninul a avut acest efect la concentraţii care nu au dăunat celulelor normale.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar, a menţionat institutul. În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru acest tip de cancer.

”Veninul albinelor s-a dovedit extrem de puternic”, a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului, într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul institutului.  ”Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute”, a adăugat ea. Peter Klinken, cercetător-şef la Universitatea Western Australia, a declarat că această observaţie conform căreia melitina poate suprima dezvoltarea celulelor este ”incredibil de interesantă”.

Studiul legat de veninul albinelor, publicat în jurnalul Nature Precision Oncology, a analizat de asemenea dacă melitina poate fi utilizată în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea tipurilor de cancer mamar extrem de agresive.

Duffy a precizat că echipa sa a descoperit că melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar, ceea ce ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe medicamentoase în interiorul celulelor, ducând astfel la moartea lor.

Această tehnică de combinare ”a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci”, a explicat Duffy.

Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei, ca şi stabilirea toxicităţii şi a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial.

Foto: Getty Images Ilustrație medicală 3D a celulelor canceroase care se reproduc.

Sursa: digi24.ro

Citeşte şi: Leziunile gastrice tratate de un microrobot

One thought on “Veninul albinelor poate distruge celulele celei mai grave forme de cancer la sân

Comments are closed.