Apendicita acută
Apendicita acută este o afecțiune caracterizată prin apariția unei inflamații a apendicelui. Dar, să o luăm cu începutul: Ce este de fapt apendicele?
Apendicele vermiform sau apendicele ileocecal este o structură tubulară situată la nivelul primei porțiuni a intestinului gros (denumită și cec). Poziția cea mai frecventă a apendicelui este la jumătatea cecului. La nivelul peretelui abdominal, apendicele se proiectează în fosa iliacă dreaptă.
Apendicele are un rol destul de important atât la copii cât și la adulți. La adulți acesta este implicat în special în funcționarea sistemului imunitar, iar la copii apendicele are rolul unui organ limfoid.
Apendicita acută
Apendicita acută este o afecțiune caracterizată prin apariția unei inflamații a apendicelui. În cazul în care nu se apelează la un tratament chirurgical adecvat, această inflamație poate duce la ruperea apendicelui și respectiv la extinderea infecției în sânge sau în cavitatea abdominală. Astfel se poate ajunge chiar și la apariția unei peritonite.
Tratamentul apendicitei este unul strict chirurgical, efectele inflamării apendicelui neputând fi stopate cu ajutorul medicamentelor.
Ce factori determină apariția apendicitei acute?
Printre factorii care duc la apariția apendicitei acute putem enumera:
– obstrucția lumenului apendicular, cel mai frecvent prin intermediul unui obstacol mecanic, fecalom, vierme intestinal, hiperplazie limfoidă, etc.
– diseminare sangvină în cursul unei infecții a tractului respirator superior, sau al febrelor eruptive.
Apendicita acută – simptome
Principalele manifestări ale apendicitei acute sunt durerile abdominale severe în partea dreaptă a abdomenului inferior. Durerea poate apărea inițial în capul pieptului și poate fi însoțită de greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipație, diaree, subfebrilitate, ulterior durerea localizandu-se în fosa iliacă dreaptă.
Cum diagnosticăm apendicita acută?
În diagnosticul apendicitei acute analizele de sânge vor arata o creștere a markerilor de inflamație. În fazele mai avansate ale acestei afecțiuni și ecografia poate fi de mare ajutor, întrucât lichidul peritoneal este în acest caz vizibil ecografic.
În unele situații poate fi nevoie și de o examinare CT.
Diagnosticul este în mare parte unul clinic, fiind stabilit doar de către medicul specialist chirurg.
Cum tratăm apendicita acută?
Apendicectomia este denumirea intervenției chirurgicale la care se va apela în tratarea apendicitei acute. Această intervenție se poate realiza prin abord laparoscopic sau clasic.
- Abordarea laparoscopică presupune realizarea a trei miniincizii la nivel abdominal, intervenția fiind efectuată pe cale endoscopică. Recuperarea după această intervenție este mult mai ușoară și mai rapidă.
- Abordarea clasică presupune realizarea unei incizii la nivelul abdomenului, în partea dreaptă, de câțiva cm.
Ce se întâmplă după apendicectomie?
După intervenția chirurgicală pentru a trata apendicita acuta, pacientul va fi monitorizat, având o dietă lichidiană în primele ore după intervenție. Este indicată mobilizarea precoce, la câteva ore după intervenție, iar la circa 12-24 ore postoperator tranzitul intestinal va reveni la normal.
De regulă, nu este necesară internarea pacientului pentru mai mult de 24 ore.
În cadrul Centrului Medical Nova Vita activitatea compartimentului de chirurgie este axată în principal pe efectuarea intervențiilor chirurgicale pe cale laparoscopică (minim invazivă) cu toate beneficiile acesteia:
- spitalizare de scurtă durată
- cicatrici și dureri minime
- reintegrare socio-economică rapidă
Ne puteți contacta la numerele de telefon 0265.260460,
0735.701713 sau pe www.nova-vita.ro.
Citeşte şi: Motricitatea fină şi tulburările de dezvoltare
One thought on “Apendicita acută”
Comments are closed.