Otita medie acută la copil

Otita medie acută la copil

Autor: Dr. Codruța Iliescu, Medic primar Pediatrie, Arcadia

Otita medie acută reprezintă inflamația urechii medii, care asociază semen și simptome cu debut brutal (febră, frison, otalgie, otoree). Această afecțiune este frecvent diagnosticată la sugar și la copii mici. Peste 90% dintre copii cu vârsta mai mică de 6 ani dezvoltă cel puțin un episod de otită.

În funcție de cauza care o determină, otita medie acută poate fi:

  • virală, în 4% dintre cazuri;
  • bacteriană, în 27% dintre cazuri;
  • viro-bacteriană, în 66% dintre cazuri.

Care sunt simptomele otitei?

Simptomatologia poate fi nespecifică la sugar și copilul mic (febră, agitație nocturnă, plans neconsolat, diminuarea apetitului, refuzul alimentației naturale), iar la copilul mai mare poate să apară otalgia.

Atragem atenția asupra unei „capcane” frecvent întâlnite în practica medicală, legată de „febra de erupție dentară”, care, de cele mai multe ori, întârzie diagnosticul unei afecțiuni responsabile de producerea cu adevărat a febrei. Din acest motiv, în fața unei febre apărută la sugar și copilul mic, care nu are nicio explicație la examenul clinic efectuat de medical pediatru, se justifică întotdeauna efectuarea unui examen ORL, precum și a unui examen urinar.

Cum se tratează otita medie acută?

Ca primă intenție, se are în vedere combaterea durerii, prin administrarea de Paracetamol sau Ibuprofen. Antibioterapia se va indica în funcție de particularități: vârsta copilului și tipul de otită medie acută. Dacă nu se poate efectua timpanocenteza, se recomandă cultura din exudatul nazo-faringian. Un examen bacteriologic negative pentru pneumococ poate permite eliminarea suspiciunii de pneumococ multi-rezistent. Durata antibioterapiei depinde de vârsta copilului.

Cum se poate preveni otita medie acută?

Pentru prevenția otitei, pot fi luate în considerare:

  • vaccinarea anti-gripală anuală la toți copiii cu vârsta> 6 luni;
  • încurajarea alimentației naturale minim 6 luni;
  • evitarea expuneriicopilului la fumul de țigară;
  • utilizarea gumei de mestecat cu Xylitol la copilul> 3 ani sau a siropului cu Xylitol la sugari, de 3-4 x/zi, poate scădea riscul de recidivă;
  • excluderea din colectivitatea de copii la apariția primelor semne de îmbolnăvire;
  • menținerea greutății în limite normale;
  • vaccinarea obligatorie care asigură prevenția otitelor produse de Streptococcus pneumoniae, Haemophylus influenzae.

Prin durerea și complicațiile cu care se poate însoți, otita medie acută necesită, pentru corecta diagnosticare și pentru asigurarea unui tratament adecvat, un consult la medical pediatru. Structura multidisciplinară a Centrului de Pediatrie Arcadia asigură premisele celor mai complexe soluții. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center – 0232 920.

www.arcadiamedical.ro

Citeşte şi: Supraprotecția inhibă dezvoltarea copilului

3 thoughts on “Otita medie acută la copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *