Cum folosim cătina albă?
Cum facem o infuzie
Infuzie dintr-o linguriţă de fructe uscate la 200 ml de apă clocotită. Se infuzează acoperit până la racire, se strecoara. Se beau 2-3 ceşti pe zi ca sursă de vitamine cu efecte în scorbut, gripe, astenie, diaree, reumatism, convalescenţă, lipsa poftei de mâncare şi unele boli de piele.
Decoct din 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Se fierbe 3 minute, se infuzează 25-30 minute. Se beau 2 căni pe zi, fracţionate în înghiţituri rare, împotriva durerilor de stomac şi ulceraţiilor ale pielii.
Recomandam doua tipuri de sirop
Sirop din 750 g de fructe care se fierb în 6 litri de apă şi 1 kg de zahăr. După răcire se toarnă în sticle bine închise şi se păstrează la loc răcoros şi întunecos. Se consumă câte 3-5 lingurite pe zi în urticarie, boli ale capilarelor. De asemenea, este tonifiant în lunile de iarnă pentru bătrâni, copii şi gravide.
Sirop asortat cu mere, pere şi cătină
Se taie în felii merele şi perele şi se ţin 2-3 minute în apă clocotită. După răcire se pun în borcane, în straturi alternative cu fructe de cătină. Se toarnă deasupra sirop concentrat (25-30% zahăr), folosind zeama în care au fiert fructele. Se pasteunizează timp de 10 minute în baia de apă, fără a ajunge la fierbere şi se păstrează la loc răcoros.
Alte beneficii
Brânza cu cătină preparată din 100 g de brânză proaspătă care se amestecă cu 125 ml de suc din fructe proaspete de cătină şi 15 g miere. Se recomandă în boli digestive, hepatice, renale şi circulatorii, în diabet şi obezitate.
Fructe în stare proaspătă şi uscată consumate în caz de hipovitaminoze, avitaminoze şi convalescenţă. 100 g zilnic asigură necesarul vitaminic la un adult.
Citeşte şi: Dovlecei umpluţi cu cârnaţi
Uleiul gras (uz extern) obţinut prin presarea fructelor proaspete, este bogat în carotenoizi şi vitamine liposolubile având rol protector în vindecarea rănilor provocate de arsuri, degerături şi radiaţii.
Cataplasme din fructe proaspete care se lasă în apă 24 ore într-un vas acoperit, se zvântă 1-2 ore şi se zdrobesc. Punem pasta pe o bucată de tifon umezită cu apă caldă timp de 2 ore pe zonele dureroase provocate de reumatism cronic.
Sursa: Herbalrom.com
One thought on “Cum folosim cătina albă?”