VITAMINA C, mai importantă decât se crede!
Autor: Dr. Cezar Amititeloaie
În urmă cu multe mii de ani au fost inventate două obiecte extrem de folositoare: roata și valiza. Dar abia în 1970 a fost inventată valiza pe roți, adică trolerul. atâtea secole oamenii s-au obosit cărând în mâini tot felul de bagaje grele, fără să le treacă prin minte că le pot pune pe roți.
Uneori, cele mai simple soluții sunt exact sub ochii noștri. Dar ochii caută lucruri complicate. Trebuie doar să-i deschidem și pentru lucruri simple. Pentru menținerea sănătății uneori putem apela la soluții foarte simple, dar extrem de eficiente. Banala Vitamină C – este una dintre ele!
Citiți în continuare pentru a afla: De ce animalele nu se îmbolnăvesc atât de ușor precum oamenii? De ce zahărul este marele dușman al Vitaminei C? De ce este atât de importantă pentru piele, oase, creier, inimă, vasele de sânge, ochi, fertilitate, imunitate și apărarea contra cancerului? De ce puteți avea deficit de Vitamina C, chiar dacă mâncați sănătos? Când este bine sa luați suplimente și când nu? Cum puteți calcula doza optimă?
Ce este vitamina C? De ce animalele nu se îmbolnăvesc atât de ușor precum oamenii?
Vitamina C (acidul ascorbic) este o substanță chimică naturală ce provine din glucoză si participă la foarte multe reacții importante pentru organism, iar toate plantele și majoritatea animalelor si-o produc singure în funcție de nevoi.
Iată cateva exemple: capra produce în mod normal cam 185 mg per kg/zi, iar când este stresată și de 8 ori mai mult, iar medicii veterinari știu că aceste animale sunt printre cele mai rezistente și se îmbolnăvesc foarte rar. Vaca își produce 18 mg/kg/zilnic la care se adaugă cantitatea din păscut, iar pisica 30 mg/kg plus ce mai obține dacă mănâncă un șoricel.
În schimb oamenii, maimuțele dar și alte specii nu o pot sintetiza din cauza unor mutații apărute în cursul evoluției și sunt nevoiți s-o obțină doar din alimentație. Gorila, preia 30 mg/kg/zi, dar oamenii consumă cantități foarte mici, cam 1 mg/kg, suficient pe termen scurt, însă, pe termen lung deficitul se adâncește în țesuturi și se produc boli ascunse.
2 thoughts on “VITAMINA C, mai importantă decât se crede!”